У интервјуу за Портал РТЦГ каже да ове, као ни прошле године, од губитака у туризму Црну Гору не може спасити ни регион, који је, како је рекао, једно од најсиромашнијих и сезонски најконцентрисанијих туристичких тржишта у Европи.

Ратковић је оценио и да опоравак украјинског тржишта, услед рата у тој земљи "након руске инвазије, не може бити брз".

А у контексту црногорских санкција Русији, Ратковић каже да ће проћи још доста година до нормализације односа Европе и Русије, као и да ће Црна Гора делити судбину тих односа.

-Негативан утицај ће бити двострук: Директни, у смислу изостанка долазака са тржишта Украјине и Русије и, индиректно, због релативне близине епицентра ратног пожара и претње његовог ширења ка Западном Балкану. Са ових тржишта су доласци потпуно неизвесни, осим избеглица, а поготову оних који код нас имају некретнине. Негативан ехо се може проширити и на извесно осујећење долазака и са неких других тржишта- каже Ратковић.

Према његовим речима гости из Украјине су 2021. у укупном колективном смештају остварили 9,25 одсто, а Руси 12,1 одсто, а да је Народна банка Србије објавила да су српски туристи у Црној Гори у 2021 години потрошили 113 милона евра (по ноћењу 36,77 евра).

По тој аналогији могло би се проценити да ће ове године Црна Гора изгубити око 32 милиона евра са украјинског и око 42 милиона са руског тржишта.

-Опоравак украјинског тржишта не може бити брз. Већ им је земља претрпјела огромна разарања, па ће пут до враћања на ранији стандард бити дуг. Ми смо, као НАТО чланица и кандидат за ЕУ са Русима у односу санкција, које су важиле, у мањем обиму, и прошле године. Мислим да су, барем у средњем року, ова тржишта за нас изгубљена- тврди Ратковић.

На питање може ли Црна Гора да надомести губитак туриста из Русије и Украјине са неких других тржишта и која би то била да би се штета минимализовала, професор каже да су могућности за то у овој сезони веома мале.

-Наша је велика стратешка грешка што смо у ове две године потпуно запоставили организовано туристичко тржиште најјачих емитивних земаља Западне Европе. Ваљало би да одмах кренемо ка тим тржиштима, али ми нисмо ни организационо, ни политички сада спремни за то. Имамо блокаду готово свих институција система и неадекватну дестинацијску туристичку организацију, без чега није могуће ефикасно управљати пословањем и развојем туризма- рекао је Ратковић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".