U intervjuu za Portal RTCG kaže da ove, kao ni prošle godine, od gubitaka u turizmu Crnu Goru ne može spasiti ni region, koji je, kako je rekao, jedno od najsiromašnijih i sezonski najkoncentrisanijih turističkih tržišta u Evropi.

Ratković je ocenio i da oporavak ukrajinskog tržišta, usled rata u toj zemlji "nakon ruske invazije, ne može biti brz".

A u kontekstu crnogorskih sankcija Rusiji, Ratković kaže da će proći još dosta godina do normalizacije odnosa Evrope i Rusije, kao i da će Crna Gora deliti sudbinu tih odnosa.

-Negativan uticaj će biti dvostruk: Direktni, u smislu izostanka dolazaka sa tržišta Ukrajine i Rusije i, indirektno, zbog relativne blizine epicentra ratnog požara i pretnje njegovog širenja ka Zapadnom Balkanu. Sa ovih tržišta su dolasci potpuno neizvesni, osim izbeglica, a pogotovu onih koji kod nas imaju nekretnine. Negativan eho se može proširiti i na izvesno osujećenje dolazaka i sa nekih drugih tržišta- kaže Ratković.

Prema njegovim rečima gosti iz Ukrajine su 2021. u ukupnom kolektivnom smeštaju ostvarili 9,25 odsto, a Rusi 12,1 odsto, a da je Narodna banka Srbije objavila da su srpski turisti u Crnoj Gori u 2021 godini potrošili 113 milona evra (po noćenju 36,77 evra).

Po toj analogiji moglo bi se proceniti da će ove godine Crna Gora izgubiti oko 32 miliona evra sa ukrajinskog i oko 42 miliona sa ruskog tržišta.

-Oporavak ukrajinskog tržišta ne može biti brz. Već im je zemlja pretrpjela ogromna razaranja, pa će put do vraćanja na raniji standard biti dug. Mi smo, kao NATO članica i kandidat za EU sa Rusima u odnosu sankcija, koje su važile, u manjem obimu, i prošle godine. Mislim da su, barem u srednjem roku, ova tržišta za nas izgubljena- tvrdi Ratković.

Na pitanje može li Crna Gora da nadomesti gubitak turista iz Rusije i Ukrajine sa nekih drugih tržišta i koja bi to bila da bi se šteta minimalizovala, profesor kaže da su mogućnosti za to u ovoj sezoni veoma male.

-Naša je velika strateška greška što smo u ove dve godine potpuno zapostavili organizovano turističko tržište najjačih emitivnih zemalja Zapadne Evrope. Valjalo bi da odmah krenemo ka tim tržištima, ali mi nismo ni organizaciono, ni politički sada spremni za to. Imamo blokadu gotovo svih institucija sistema i neadekvatnu destinacijsku turističku organizaciju, bez čega nije moguće efikasno upravljati poslovanjem i razvojem turizma- rekao je Ratković.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".