Почетак НАТО агресије на данашњи дан на тадашњу СРЈ назвао је "страшним датумом" у новијој историји, који, како је истакао владика, много подсећа на 6. април 1941.

-Ми овде у Црној Гори најчешће помињемо жртве из Мурине, јер смо видели то згариште нашим очима и знамо те породице. Данас та деца која су пострадала на Мурину: Мирослав, Оливера и Јулија, већ би били родитељи, да је Бог дао већ би њихова деца ишла у школу. То троје деце и троје одраслих са Мурине уписани су међу невине христолике жртве и прибројали се оним жртвама, оној деци, старцима, мајкама, који су баш у тим крајевима страдали од нацистичких СС дивизија 1943. године- навео је владика, чија беседа је објављена на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Прецизирајући зашто је током службе поменут велики број војника - Црногораца, који су током 1998-1999, бранећи наш народ на Косову и Метохији од албанских терориста, дали своје животе, Јоаникије је рекао да трећина породица у Црној Гори, ако не и више, има породично предање, а за многе је и доказано, да потичу са Косова.

-Његош је Црну Гору назвао косовским збегом, где се народ скрио да би сачувао искру слободе, искру части и достојанства, искру праве истините вере. И у Црној Гори се живело за ослобођење Косова. Толико се певало у Црној Гори о Косову, а, наравно, не може се певати по диктату него се пева из срца, нарочито у доба краља Николе, који је и сам певао химну Онамо, ''намо, за брда она, која је једна од најлепших химни посвећених Косову- беседио је Митрополит Јоаникије.

Он је казао да га његово памћење сећа да је Метохија одувек припадала Старој Зети и да Црна Гора на њу има право, као и се и много народа касније населило тамо, враћајући се на своја стара огњишта која су напустили после Косовске битке.

-Наша је обавеза да запишемо сва имена пострадалих из Црне Горе у борби за Косово и Метохију- рекао је Јоаникије и поручио:

-Да их унесемо у поменик за молитвено помињање свих тих јунака и свих тих жртава. Том списку се обавезно придодају и невине жртве троје одраслих и троје деце на муринском мосту пострадалих, које ми памтимо као христолике жртве. А оне су за земље НАТО пакта биле само колатерална штета- навео је он.

Митрополит је рекао да овоме списку треба придодати и све оне који су пострадали од албанских терориста на Косову и Метохији после бомбардовања, почевши од деце и омладине из Пећи, Гораждевца и са целог Косова и Метохије.

-И видећете да ће то бити велики списак пострадалих. Колико је тек прогнаних! Колико је тек оних чије је срце препукло када су били прогнани са Косова и Метохије! И за њих се такође треба Богу молити- навео је.

Многи, додао је, од Цркве очекују да не помиње агресију НАТО пакта на СРЈ, али "ми смо народ који негује памћење и не можемо заборавити".

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".