У чланку портала "ИН4С" не наводе се никакви докази за тврдње које се у њему износе. Аутори чланка позивају се на анонимни извор, не пружајући при томе било какве доказе да је реч о стварном, кредибилном извору који би могао имати увид у "тајне операције" НАТО-а.

Тврдња да је НАТО “појачао борбене ефективе у Босни и Херцеговини”, као и тврдња да су “регистровани свакодневни провокативни покрети копнених снага НАТО”, нетачне су.

Како је објашњено у анализи Раскринкавања од 11.3.2022. године, ЕУФОР је након почетка инвазије на Украјину појачао своје присуство у БиХ, пославши додатних 500 војника на територију ове земље. Поједини медији нетачно су тврдили да је ово појачање послао НАТО. Војне снаге којима располаже Операција Алтхеа у БиХ долазе из земаља ЕУ и НАТО-а, али НАТО није тај који распоређује снаге у Босни и Херцеговини, већ Европска унија (НАТО само пружа подршку и задржао је одређена овлашћења).

Након појачања, патроле ЕУФОР-а примећене су у појединим градовима, као што су Соколац, Бањалука и Сарајево.

У чланку се као формални повод за отмицу наводе и ”фингирани судски процеси”.

Два дана пре објаве овог чланка, 22.3.2022. године, Милорад Додик саслушан је у својству осумњиченог у Тужилаштву БиХ у оквиру истраге у вези са куповином виле у београдском насељу Дедиње 2007. године.

Тврдњом да би формални повод наводне НАТО отмице био “фингирани судски процес” имплицира се, поново без доказа, да је Додик осумњичен за корупцију у измишљеном случају.

Након што су тврдње овог портала изазвале пажњу других медија, као и политичара/ки, званичник НАТО-а демантовао је “завереничке” наводе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".