– С обзиром на сва дешавања на европском континенту, агресију Русије на суседну независну и суверену Украјину, до сада невиђено јединство готово свих земаља Европе, не само чланица ЕУ, у одговору на ову агресију као и на рефлексију те агресије на Западни Балкан, а самим тиме и на моју земљу, обавеза ми је бити директан и говорити не баш увек дипломатским језиком – рекао је Комшић.

Истакао је да ће говорити о малигном руском утицају како у БиХ тако и на Западном Балкану, преноси Српскаинфо.

– Поновићу и оно што сви већ знате – ко су кључни руски политички актери у мојој земљи са надом да ће се то овај пут чути и упамтити. То је важно јер руска агресија на суседну Украјину, угрожена безбедност целог европског континента, дугогодишња руска политика ‘замрзнутог конфликта’ на Западном Балкану као и у мојој земљи, сада, напокон могу и требају бити схваћени и прихваћени као сигурносни изазов – казао је Комшић.

Додао је да Мишљење Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ по његовом мишљењу представља документ по својој важности одмах иза Дејтонског споразума. У том смислу БиХ, сматра Комшић, има три могућности, односно три пута, којима се може кретати са “својеврсне” политичке раскрснице.

Истиче да први избор јесте најтежи али и најбољи, реализовати препоруке из Мишљења Комисије.

– У случају реализације 14 препорука из мишљења, Босна и Херцеговина се неповратно окреће Европској унији. Унији заснованој на поштивању и заштити људских права и људског достојанства нас грађана, појединаца, без обзира на расно, етничко, вјерско или било које друго поријекло или опредјелјенје – сматра Комшић.

Осим тога, сматра Комшић, такав пут, уз приступање НАТО, би гарантовао егзистенцију БиХ.

– Други избор за моју земљу јесте да све остане овако како је сада. Објашњавати какво је сада стање, мислим да није потребно. Свима нам је познато. То је стање стагнације и латентног конфликта које је неиздрживо за грађане БиХ. Неиздрживо је јер се БиХ налази у константној блокади институција и етничким напетостима. Етничка подељеност се покушава представити као трајна категорија босанскохерцеговачког друштва док несигурност, неизвесност и корупција доводе до масовног исељавања, већином, младих људи из БиХ – рекао је Комшић.

Додаје да су у таквој стварности креира друштво и друштвени амбијент у којем као појединац можете афирмисати и имати пристојан живот само као освједочени припадник етничке групе и припадник владајуће странке.

– Све то говори у прилог чињеници да је садашњи, не само уставно правни оквир, него и концепт организације друштва који почива на њему превазиђен и да даље инсистирање на њему води у декаденцију. Или просто речено, у пропаст које нико неће бити поштеђен – сматра председавајући Председништва БиХ.

Нагласио је да је Русија, до напада на Украјину, била највећи заговорник овог стања у БиХ из разлога јер је то било стање “замрзнутог конфликта” које је Русији одговарало као извор проблема за НАТО и ЕУ.

– Русија је заправо правилно процијенила да ‘замрзнути конфликти’ на западном Балкану, а тиме и у мојој земљи представљају сигурносни ризик за НАТО и ЕУ и била је највећи заговорник задржавања садашњег стања – рекао је Комшић.

У наставку излагања Комшић је казао да свакако постоји и трећи избор за његову земљу.

– А то је кретати се назад у односу чак и на садашње стање. Сигурно резултат оваквог избора јесте конфликт. До тога конфликта ће у том случају сигурно доћи. Тренутак избијања тог конфликта зависиће од тога да ли је БиХ у свом уставно-правном уређењу наставила путем етничких подела. Овисиће о томе да ли формализовала те поделе како у Уставу БиХ тако и у своме законодавству које ће бити израженије и веће него што су то сада, а и зависиће и о спољашњим утицаја и околностима у регији – рекао је Комшић.

Нагласио је да ће свака даља етничка подела, инсистирањем да уставна и законодавна структура БиХ буде темељена на коначним етничким поделама, активираће етнички засноване конфликте. Додао је да етнички структуиран електорским систем избора на једном делу државе који се тренуто покушава наметнути је дефинитиван почетак дисолуције БиХ са веома неизвесним исходом.

– То се постиже и нарушавањем суверенитета Босне и Херцеговине од стране суседа кроз концепт бриге суседних држава за припаднике народа који су заправо аутохтони држављани и грађани БиХ. Тај концепт иде до те мере да се сусједне државе отворено мешају у унутрашња питања БиХ. Ако вам ово личи на ситуацију у Луганску и Доњецку, политику Русије и до чега је све довела та политика, у праву сте, то је исти агресивни концепт једне државе која настоји да завлада другом државом – сматра Комшић.

У наставку је истакао да је једина разлика таквог приступа у односу на руски, да сусједне државе данас не покушавају оружаном агресијом остварити такве циљеве,иако су то раније покушале.

– Како другачије назвати политику која долази из Србије, а назвали су је ‘српски свет’, идентично тзв. ‘руском свету’. Како другачије назвати отворено мешање Републике Хрватске у унутрашња питања Босне и Херцеговине, попут измене Изборног закона, а све са позивањем на заштиту права хрватског народа у БиХ, а да то не личи на Путиново позивање на заштиту руског народа у Украјини. Из тог разлога није ни чудно да међу најверније сараднике Русије на западном Балкану убрајамо и два данас присутна господина – Милорада Додика и Драгана Човића – рекао је Комшић.

Запитао се да ли је потребно подсећати на Додикову “неутралност” по питању руског напада на Украјину.

– Неутралност која је идентична саучесништву. Зар је потребно подсећати на став Човића како Русија треба појачати присуство у БиХ. Зар је потребно подсећати на усуглашен идентичан став министра вањских послова Хрватске и Сергеја Лаврова по питању измене Изборног закона БиХ. Шта је још потребно да би се видела „путиновска матрица“ у таквом приступу, како домаћих политичких фактора тако и политичких фактора из суседства? – рекао је Комшић.

Нагласио је да је то тај трећи пут, трећи могући избор за Босну и Херцеговину, преноси Кликс.

– Он сигурно не води моју земљу у Европску унију. Не води ка поштивању основних људских права грађана моје земље. Не води поштивању пресуда Европског суда за људска права. Не води Босну и Херцеговину ка стабилној демократији и демократском друштву. Не води борби против корупције, итд. итд. Води нас равно у вештачки креиране етничке поделе са извесним конфликтом – закључио је председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".