U članku portala "IN4S" ne navode se nikakvi dokazi za tvrdnje koje se u njemu iznose. Autori članka pozivaju se na anonimni izvor, ne pružajući pri tome bilo kakve dokaze da je reč o stvarnom, kredibilnom izvoru koji bi mogao imati uvid u "tajne operacije" NATO-a.

Tvrdnja da je NATO “pojačao borbene efektive u Bosni i Hercegovini”, kao i tvrdnja da su “registrovani svakodnevni provokativni pokreti kopnenih snaga NATO”, netačne su.

Kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja od 11.3.2022. godine, EUFOR je nakon početka invazije na Ukrajinu pojačao svoje prisustvo u BiH, poslavši dodatnih 500 vojnika na teritoriju ove zemlje. Pojedini mediji netačno su tvrdili da je ovo pojačanje poslao NATO. Vojne snage kojima raspolaže Operacija Althea u BiH dolaze iz zemalja EU i NATO-a, ali NATO nije taj koji raspoređuje snage u Bosni i Hercegovini, već Evropska unija (NATO samo pruža podršku i zadržao je određena ovlašćenja).

Nakon pojačanja, patrole EUFOR-a primećene su u pojedinim gradovima, kao što su Sokolac, Banjaluka i Sarajevo.

U članku se kao formalni povod za otmicu navode i ”fingirani sudski procesi”.

Dva dana pre objave ovog članka, 22.3.2022. godine, Milorad Dodik saslušan je u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu BiH u okviru istrage u vezi sa kupovinom vile u beogradskom naselju Dedinje 2007. godine.

Tvrdnjom da bi formalni povod navodne NATO otmice bio “fingirani sudski proces” implicira se, ponovo bez dokaza, da je Dodik osumnjičen za korupciju u izmišljenom slučaju.

Nakon što su tvrdnje ovog portala izazvale pažnju drugih medija, kao i političara/ki, zvaničnik NATO-a demantovao je “zavereničke” navode.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".