Неки су своје термине заказали још пре годину дана, други покушавају да реализују планове које су отказали због пандемије... Међутим, осим што је скоро немогућа мисија је ускладити термин када ћете имати слободан објекат, матичара на располагању, али и музичаре по жељи, а додатан проблем представљају и цене.

Инфлација је, наиме, евидентна и када су прославе у питању, па је према речима угоститеља за свадбу сада потребно 10 до 20 одсто више новца.

Нови Сад: Праве листе чекања, ако неко откаже

Бенефите од укидања ковид пропусница протеклог викенда још нису осетили новосадски угоститељи, али се надају да ће им овај потез Кризног штаба у наредним данима донети више гостију, самим тим и већу зараду.

- Ми смо и пре увођења ковид пропусница имали скроз попуњене термине за прославе већ од априла па до касне јесени. Ипак, код нас је специфична ситуација јер се наш простор може лако трансформисати од велике свадбе са 400 гостију до оних интимнијих са неколико десетина гостију – каже наш власник једног популарног локала.

Места, каже, скоро да нема.

- И даље нас зову људи, ми уредно бележимо њихово интересовање, али једино можемо да их држимо на листи чекања, те да им јавимо уколико неко из неког разлога откаже свадбу, па се упразни термин - кажу.

Менаџер једног познатог новосадског клуба који слови за атрактивно место за прославе венчања у интимнијој атмосфери, тврди да интересовање расте, али да муку муче са одређивањем цена.

Фото: Профимедиа

 

 

- Просечне цене прославе венчања крећу се од 15 евра по особи, до специјалног менија који није карактеристичан за класичне свадбе од 30 до 40 евра. До скоро нисмо имали проблема и људи су нормално капарисали међутим, како је опало интересовање били смо принуђени да укинемо капару јер заиста тренутно нико не може знати шта нас чека за који месец.

Његов колега потврђује да је дошло до поскупљења:

- Погодили смо са многима цене још пре Нове године, а све је поскупело. Како ја сада да кажем младенцима да уместо договорених 20 евра морају да доплате још који евро по особи. Није у реду, а онда ћу ја бити или на позитивној нули или можда и на губитку. Поготово ако нам се конобари опет разбеже по приморју, па морамо да им повећамо плате да остану.

Београд: Нема слободног викенда ни у мају и јуну 2023.

Ни у српској престоници није боља ситуација без обзира на то што су, прича Бошко Бубања из Ивент индустрије Србије, скоро сви капацитети за прославе свадби попуњени.

- Заиста влада велико интересовање и то већ пар месеци уназад, тако да у неким реномираним објектима нема места од краја априла када се завршава ускршњи пост, па све до краја октобра. Разлог је и што је доста свадби заказаних прошле и претпрошле године премештено за ову, а ту највише страдају угоститељи. Када су уговаране свадбе, цене су биле другачије и сада су се поједини угоститељи нашли у небраном грожђу па покушавају да у договору са младенцима барем мало коригују цене јер им се не исплати због поскупљења намирница, пића и радне снаге... – прича Бубања.

Без обзира на све, каже да се већина угоститеља труди да максимално изађе у сусрет младенцима и мењају цене, али признају да већ сада нове свадбе уговарају по 15 и 20 одсто вишим ценама у односу на лане.

- Сведоци смо да велики број људи напушта ову делатност. Све је мање угоститељских објеката специјализованих само за свадбе, декоратера, салона венчаница… Зато је сада настала гужва због недостатка простора, па већ сада имамо младенце који заказују свадбе за следећу годину. У Београду већ сада не можете да нађете слободну суботу у мају и јуну следеће године за прославу!

Ниш: Не праве се више масовна весеља као некад

У нишким ресторанима, кафанама и угоститељским објектима бележи се повећано интересовање за славља. Термини славља се већ резервишу и за септембар, а приметно је и поскупљење цена од око 10 одсто.

- Повећава се број заказаних весеља, чак се резервације попуњавају за септембар месец. У већој мери су попуњени термини за пролеће и лето, зависи од ресторана до ресторана. Постоје чак резервације од пре годину дана за овај период, јер су људи схватили да не могу преко зиме да праве весеља па су резервисали још тада термин - каже за председница Удружења угоститеља И туристичких посленика Ниша Анчица Димитријевић.

Она каже да су цене менија веће у просеку за 10 одсто.

- Многа весеља су већ погођена пре годину дана. Ти људи који су уговорили пре годину дана ће имати цену по којој су уговорили а сада су за оне који сада заказују цене порасле за 10 одсто. Цена менија је од 20 до 25 евра по госту, постоје ресторани и хотели који имају цене и до 30, 40 евра по особи, у складу са услугом коју пружају.

Она каже да је приметно и да се више не праве тако масовна славља као некада.

- Људи више не праве тако велика весеља као што су их раније правили. Приметно је и да се све више опредељују за дневна весеља. Нема више у тој мери интересовања за оне касне прославе које почињу у 20 часова и трају до два, три часа иза поноћи.

Суботица: Нема бирања, славља и радним данима

У Суботици су одавно капарисани клубови и ресторани за наредних неколико месеци када су питању рођендани и свадбе, али и сусрети уз музику без посебног повода.

- Било је дружења и прослава и претходних дана, повећава нам се број резервација све до јула и августа, има и за септембар и октобар. Распитују се младенци и слављеници. Места има, али полако се све попуњава и не може много да се бира. Многи угоститељи организују и свадбе и прославе радним данима. Било је тога и пре, али не као сада – каже један од суботичких угоститеља.

Проблем је, кажу и музика, пошто треба у исто време “уклопити” и слободан ресторан и слободне музичаре.

- Имамо термин за венчање у јуну, али ресторан у ком смо желели да буде вечера и забава нема слободан термин тог дана. Успели смо да нађемо замену за локал, међутим, музика у том угоститељском објекту није по укусу мог супруга. Већ смо због короне одлагали свадбу, више нећемо. Пристајемо на мање од онога што смо планирали, али избора немамо – каже Суботичанка која се удаје ускоро.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".