Тек када је морао да региструје аутомобил, Срђан Карић је открио да има неплаћене казне за прекорачење брзине.

- Десило ми се да сам променио адресу, нормално пријавио се на другој адреси, међутим то није регистровано у систему. Мени су казне стизале на стару адресу, ја то нисам могао да подигнем и када сам био у ситуацији да је требало да продужим регистрацију нисам могао - каже Карић.

У овлашћеном сервису за технички преглед и регистрацију аутомобила кажу да се често дешава да се возачи непријатно изненаде када им саопште да се у систему појавила блокада због неплаћених казни и да због тога не могу да им издају регистрациону налепницу.

Фото: РТС/принтскрин

 

 

- Могу да буду казне и за непрописно паркирање, може да буде прекорачење брзине, може да буде било који саобраћајни прекршај, значи ако нису на време измирили своје обавезе и уколико имају блокаду морају да иду у СУП да сами прво реше, па онда да добију налепницу - објашњава Живко Марковић из Агенције за регистрацију возила.

Током лета се догађа да целе породице у аутомобилима буду враћане са граничних прелаза због неплаћених казни од неколико хиљада динара. Један од разлога је и то што комунална милиција, саобраћајна полиција и "Паркинг сервис" већ скоро две године не остављају казне за непрописно паркирање на шофершајбнама аутомобила. Ако не могу на лицу места да уруче казну прекршиоцу, то чине искључиво слањем обавештења о прекршајном налогу на кућну адресу власника аутомобила.

- Тамо стоји да морате да подигнете то решење било преко интернета, било непосредно и ако га не подигнете после рока од 15 дана он производи правно дејство - каже адвокат Александар Радивојевић.

Фото: М.Анђела

 

Дакле, пронашли обавештење у сандучету или не, прекршајни налог ступа на снагу после 15 дана. Од тог момента у року од осам дана могуће је платити упола мању казну, али најчешће они који не виде обавештење пропусте и ову шансу. Како би се избегле непријатности, препорука за све је да провере да ли се налазе у "Регистру неплаћених казни и других новчаних износа" на сајту Министарства правде.

- Подаци се уносе од стране писарнице Прекршајног суда у Београду, они се уносе на дневном нивоу, уносе само казне и новчане санкције из правоснажних осуђујућих пресуда, на исти тај начин на дневном нивоу уколико је нека казна плаћена она се брише из регистратора - наводи судија Прекршајног суда у Београду Ђуро Павлица.

Други начин да возач провери да ли постоји нека казна за коју не зна, јесте да са личном картом оде на шалтер писарнице Прекршајног суда у Београду и тражи листинг предмета на своје име. У Прекршајном суду у Београду кажу да тренутно имају хиљаде предмета због саобраћајних прекршаја.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".