Откако је мађарска Влада увела забрану точења горива за домаће камионе веће од седам тона, а за иностране веће од три и по тоне, стање на бензинским станицама у Мађарској је нормализовано.

- Није проблем бензински туризам у пограничној зони, већ теретњаци и аутобуси који су на обичним бензинским станицама точили хиљаде литара горива и изазивали гужве и несташице. Сада велики камиони и аутобуси морају да пуне танкове на станицама високог притиска по тржишним ценама - изјавио је Жолт Хернади, генерални директор мађарске нафтне компаније "МОЛ".

Фото: Д. Миловановић

 

 

Путнички аутомобили и даље могу да точе гориво по субвенционисаној цени од 480 форинти по литри горива, што је по садашњем курсу између 152 и 155 динара.

На бензинским станицама поред границе са Србијом, кажу да свакодневно има путника из Србије који долазе да напуне своје резервоаре.

- Тренутно је ситуација таква да дизел точимо свега десет литара по аутомобилу, бензина је могуће добити 20 - 30 литара. Врло отежано се снабдевамо са дизелом, па смо морали увести ограничење. Стижу редовно возачи из Србије, да наточе, јер је гориво јефтиније. Ова цена важи до 15. маја - каже Филип Ердег, продавац на приватној бензинској станици Реске у Мађарској.

На великим пумпама може се наточити до 100 литара горива по једном резервоару аутомобила.

Гориво у Мађарској, осим тога што је цена ограничена, има повољнију цену за потрошаче из Србије и због тога што је вредност форинте у последњих неколико дана на ниском нивоу.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".