Ово повећање трошкова, неће обрадовати грађане који свакодневно испијају свој омиљени напитак.

До овог поремећаја на глобалном нивоу дошло је, јер су због неповољних климатских услова осушени и оштећени усеви у земљама које су највећи произвођачи овог зрна, посебно у Бразилу, али и због околности изазваних пандемијом. Као што су Вечерње Новости најавиле још у јулу, поскупљење кафе у Србији треба очекивати када се потроше залихе које су код нас обезбедили увозници и трговци и почне набавка нових количина по вишој цени.

Извршна директорка из компаније "Нестле" за југоисточно тржиште Атана Шкалко, истиче за Новости да на глобалном нивоу цена сирове кафе и даље расте у односу на прошлу годину и да ће то утицати и на српско тржиште.

- Услед тих кретања на светском тржишту, крајем ове или у првом кварталу 2022. године очекујемо повећање цена у малопродаји и у Србији - објашњава Шкалкова.

Главни узроци поскупљења на глобалном нивоу су смањење приноса у земљама највећих произвођача, као и бројни проблеми настали услед пандемије, међу којима су и већи трошкови, отежана логистика, смањење радне снаге, утицај курса и други фактори.

 

(Спутник)