Ovo povećanje troškova, neće obradovati građane koji svakodnevno ispijaju svoj omiljeni napitak.

Do ovog poremećaja na globalnom nivou došlo je, jer su zbog nepovoljnih klimatskih uslova osušeni i oštećeni usevi u zemljama koje su najveći proizvođači ovog zrna, posebno u Brazilu, ali i zbog okolnosti izazvanih pandemijom. Kao što su Večernje Novosti najavile još u julu, poskupljenje kafe u Srbiji treba očekivati kada se potroše zalihe koje su kod nas obezbedili uvoznici i trgovci i počne nabavka novih količina po višoj ceni.

Izvršna direktorka iz kompanije "Nestle" za jugoistočno tržište Atana Škalko, ističe za Novosti da na globalnom nivou cena sirove kafe i dalje raste u odnosu na prošlu godinu i da će to uticati i na srpsko tržište.

- Usled tih kretanja na svetskom tržištu, krajem ove ili u prvom kvartalu 2022. godine očekujemo povećanje cena u maloprodaji i u Srbiji - objašnjava Škalkova.

Glavni uzroci poskupljenja na globalnom nivou su smanjenje prinosa u zemljama najvećih proizvođača, kao i brojni problemi nastali usled pandemije, među kojima su i veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage, uticaj kursa i drugi faktori.

 

(Sputnik)