Без бриге, нисте једини! Постоји читава армија оних који ујутро, одмах након што прогледају, прво узму шољицу кафе у руке.

Премда кафа има и бројне здравствене бенефити, нутриционисти откривају зашто овај многима омиљени напитак ни у ком случају не смете да пијете на празан желудац.

фото: Принтскрин/Јутјуб/Moravka Pro

 

 


Јутарња кафа има лоше нуспојаве

 

Супстанце које садржи кафа подстичу, слично као и код никотина и алкохола, производњу желудачне киселине.

- Кафа "напада" слузницу желуца, а као последица се може јавити горушица и сметње са пробавом. Осим тога, кафа најпре подиже притисак, па га онда обара, јер изазива дехидратацију. Зато је врло важно пре кафе попити воду. Нарочито је то важно ујутру, када је организам иначе дехидриран. Дакле, када устанете прво попијте три децилитра воде, па онда све остало - саветује нутрициониста.

Такође, иако постоји веровање да јутарња кафа разбуђује, амерички научници су открили да кафа уопште нема "разбуђујуће" деловање јер је ујутро ниво кортизола код људи већ и тако довољно висок. Наиме, ујутро се ослобађа хормон стреса кортизол и подстиче размену материја, дакле природно нас разбуђује. Додатни кофеин из кафе ће заправо смањити деловање, односно побринуће се за то да хормону стреса треба више времена како би се вратио на нормалан ниво.

Ако ипак не желите да се одрекнете јутарње кафе, увек додајте мало млека, а пре тога поједите барем нешто мало (на пример, мало хлеба или пахуљице). Тако можете безбрижно да уживате у кафи – без страха од нежељених нуспојава.

(Blic žena)