Повољан утисак Владимир Путин оставио је чак и на чувеног "несташног дечака" филмске индустрије, Микија Роркија који је га је једном приликом описао као "правог господина".

- Срели смо се неколико пута и био је врло кул, гледао ме у очи - говорио је холивудски глумац, који је честе боравке у Москви остварио захваљујући својој девојки, која је Рускиња.

- Све је то у вези са породицом, ј..е ми се за политику, то није моје подручје - говорио је Рорк када су га западни таблоиди оптуживали да подржава руског председника.

О томе пише у чланку британског Гардијана у којем се на почетку текста описује фамозна сцена из 2010. године када се Путин појавио на једној добротоворној вечери за децу у Санкт Петерсбургу. Док је певао дечију песмицу из публике су га уз аплаузе и осмехе поздравиле велике   филмске звезде: Шерон Стоун, Курт Расел, Голди Хавн, Кевин Костнер, Жерард Депардије, Винсент Касел, Моника Белучи...

Фото: Профимедиа

 

 

Лист подсећа да је ову забаву, као и низ сличних окупљања "селебрити света" у Москви организовао Самјуел Ароутиниан, познати менаџер из Њујорка, који је касније истицао да га је Путиново присуство на хуманитарним манифестацијама стално изненађивало.

Фото: Профимедиа

 

 

Међу бројним холивудским звездама које су посетиле руског председника налазили су и глумац акционих филмова Жан Клод Ван Дам који је са Путином једном приликом одмеравао и физичке способности. Путин је се прије десетак година сусрео и са Леонардом Дикаприом, који је боравио у Русији на једној хуманитарној конференцији посвећеној спашавању тигрова од истребљења.

Фото: АП

 

ЈАК КАО ВАН ДАМ, МУДАР КАО РОРК

Данас, када холивудске звезде попут Анђелине Џоли и Шон Пена својим активностима позивају свет да се укључе у ситуацију у Украјини, лист подсећа да њиховим колегама пре 10-15 године за дружење са Путин није сметало ништа везано за политику, чак шта више и сами су прижељкивали дружење са Путином зарад афирмације своје каријере. 

Са друге стране, Путина кога су и годинама раније у западним медијима оптуживали за кршење политичких слобода и тобож бројне нелегитимне интервенције, током сусрета са филмским звездама нису критиковали, чак напротив.

Британски Гардијан тврди како су фотографије и снимци дружења филмских звезда са Путином допринели његовом уласку у сферу индустрије забаве, те да су му помогли да промовише себе у неформалном (ванполитичком) светлу. Ипак, приметна је тенденција британских новинара да га упоређују са познатим филмским негативцима, попут Блофелда из филмова о Џејмс Бонду.

У Русију су одлазиле врло често филмске звезде које су у својим, или уопштено западним земљама имале статус несваћених уметника, дисидената . Из те групе посебно се издваја француски глумац Жерард Дапрдије, који је примио и руско држављанство након што је дошао у сукоб са француском владом због критика везаних за порез. 

Фото: Профимедиа

 

 

Ниска пореска стопа у Русији од 13% и разумевање Москве за његов случај, допринели су да Депардије у више наврата истакне Русију као своју "другу домовину". Остало је забележено да је Русију оценио као земљу демократије а Украјину "као део Русије":

ОЛИВЕР СТОУН НИЈЕ КАО СТИВЕН СИГАЛ

Још једна позната филмска звезда Стивен Сигал је 2016. године стекао руско држављанство, а пре тога је у једном интервјуу јавно поздравио припајање Крима Русији. Данас поводом актуелних дешавања у Украјини истиче:

- Гледам на Русију и Украјину као на једну породицу и заиста вјерујем да је неко са стране  уложио огроман новац на пропаганду да би тако испровоцирао те две земље да се конфронтирају једна другој - испричао је Сигал за Фокс Њуз.

Фото: Профимедиа

 

 

Случај славног режисера Оливера Стоуна је много је по оцени британског Гардијана много компликованије од случајева тројице горе поменутих глумаца. Стоун који се прославио снимањем документарних филмова о Фиделу Кастру и Угу Чавезу, представио је свој ауторски серијал о Владимиру Путину као природан наставак тог опуса обзиром да режисерову склоност према "велимим покретачким личностима".

Четверосатни документарац Оливера Стоуна је свакако допринео да се Владимир Путин боље упозна у неформалном светлу.

Ипак, за разлику од других личности из света филма, он данас истиче врло оштре и критичне тонове према Владимиру Путину.

Насупрот њему, "Гардијан" подсеча на Емира Кустурицу који је такође у више наврата био гост руског председника, али се није ниједном негативно изјаснио о Владимиру Путину.

(Гардиан)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".