Povoljan utisak Vladimir Putin ostavio je čak i na čuvenog "nestašnog dečaka" filmske industrije, Mikija Rorkija koji je ga je jednom prilikom opisao kao "pravog gospodina".

- Sreli smo se nekoliko puta i bio je vrlo kul, gledao me u oči - govorio je holivudski glumac, koji je česte boravke u Moskvi ostvario zahvaljujući svojoj devojki, koja je Ruskinja.

- Sve je to u vezi sa porodicom, j..e mi se za politiku, to nije moje područje - govorio je Rork kada su ga zapadni tabloidi optuživali da podržava ruskog predsednika.

O tome piše u članku britanskog Gardijana u kojem se na početku teksta opisuje famozna scena iz 2010. godine kada se Putin pojavio na jednoj dobrotovornoj večeri za decu u Sankt Petersburgu. Dok je pevao dečiju pesmicu iz publike su ga uz aplauze i osmehe pozdravile velike   filmske zvezde: Šeron Stoun, Kurt Rasel, Goldi Havn, Kevin Kostner, Žerard Depardije, Vinsent Kasel, Monika Beluči...

Foto: Profimedia

 

 

List podseća da je ovu zabavu, kao i niz sličnih okupljanja "selebriti sveta" u Moskvi organizovao Samjuel Aroutinian, poznati menadžer iz NJujorka, koji je kasnije isticao da ga je Putinovo prisustvo na humanitarnim manifestacijama stalno iznenađivalo.

Foto: Profimedia

 

 

Među brojnim holivudskim zvezdama koje su posetile ruskog predsednika nalazili su i glumac akcionih filmova Žan Klod Van Dam koji je sa Putinom jednom prilikom odmeravao i fizičke sposobnosti. Putin je se prije desetak godina susreo i sa Leonardom Dikapriom, koji je boravio u Rusiji na jednoj humanitarnoj konferenciji posvećenoj spašavanju tigrova od istrebljenja.

Foto: AP

 

JAK KAO VAN DAM, MUDAR KAO RORK

Danas, kada holivudske zvezde poput Anđeline DŽoli i Šon Pena svojim aktivnostima pozivaju svet da se uključe u situaciju u Ukrajini, list podseća da njihovim kolegama pre 10-15 godine za druženje sa Putin nije smetalo ništa vezano za politiku, čak šta više i sami su priželjkivali druženje sa Putinom zarad afirmacije svoje karijere. 

Sa druge strane, Putina koga su i godinama ranije u zapadnim medijima optuživali za kršenje političkih sloboda i tobož brojne nelegitimne intervencije, tokom susreta sa filmskim zvezdama nisu kritikovali, čak naprotiv.

Britanski Gardijan tvrdi kako su fotografije i snimci druženja filmskih zvezda sa Putinom doprineli njegovom ulasku u sferu industrije zabave, te da su mu pomogli da promoviše sebe u neformalnom (vanpolitičkom) svetlu. Ipak, primetna je tendencija britanskih novinara da ga upoređuju sa poznatim filmskim negativcima, poput Blofelda iz filmova o DŽejms Bondu.

U Rusiju su odlazile vrlo često filmske zvezde koje su u svojim, ili uopšteno zapadnim zemljama imale status nesvaćenih umetnika, disidenata . Iz te grupe posebno se izdvaja francuski glumac Žerard Daprdije, koji je primio i rusko državljanstvo nakon što je došao u sukob sa francuskom vladom zbog kritika vezanih za porez. 

Foto: Profimedia

 

 

Niska poreska stopa u Rusiji od 13% i razumevanje Moskve za njegov slučaj, doprineli su da Depardije u više navrata istakne Rusiju kao svoju "drugu domovinu". Ostalo je zabeleženo da je Rusiju ocenio kao zemlju demokratije a Ukrajinu "kao deo Rusije":

OLIVER STOUN NIJE KAO STIVEN SIGAL

Još jedna poznata filmska zvezda Stiven Sigal je 2016. godine stekao rusko državljanstvo, a pre toga je u jednom intervjuu javno pozdravio pripajanje Krima Rusiji. Danas povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini ističe:

- Gledam na Rusiju i Ukrajinu kao na jednu porodicu i zaista vjerujem da je neko sa strane  uložio ogroman novac na propagandu da bi tako isprovocirao te dve zemlje da se konfrontiraju jedna drugoj - ispričao je Sigal za Foks NJuz.

Foto: Profimedia

 

 

Slučaj slavnog režisera Olivera Stouna je mnogo je po oceni britanskog Gardijana mnogo komplikovanije od slučajeva trojice gore pomenutih glumaca. Stoun koji se proslavio snimanjem dokumentarnih filmova o Fidelu Kastru i Ugu Čavezu, predstavio je svoj autorski serijal o Vladimiru Putinu kao prirodan nastavak tog opusa obzirom da režiserovu sklonost prema "velimim pokretačkim ličnostima".

Četverosatni dokumentarac Olivera Stouna je svakako doprineo da se Vladimir Putin bolje upozna u neformalnom svetlu.

Ipak, za razliku od drugih ličnosti iz sveta filma, on danas ističe vrlo oštre i kritične tonove prema Vladimiru Putinu.

Nasuprot njemu, "Gardijan" podseča na Emira Kusturicu koji je takođe u više navrata bio gost ruskog predsednika, ali se nije nijednom negativno izjasnio o Vladimiru Putinu.

(Gardian)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".