- Ја Владимира Владимировича Путина заправо познајем само мало - рекао је једном приликом отац Тихон, додајући: - Нека они коју су спремни да кажу да познају нашег председника до сржи први баце камен на мене.

Њихово пријатељство наводно је почело након што је Путинова тадашња супруга Људмила умало погинула у саобраћајној несрећи 1993. године, а будући председник преиспитао свој живот.

- Једног дана дошао је у нашу цркву, јер је наш самостан смештен у близини места где је тада радио - причао је отац Тихон.

Такође се говорило да је отац Тихон имао велики утицај на Путина, што је он више пута порицао, говорећи да не постоји особа која би могла да утиче на Путинове одлуке. На питање о причама да врши утицај на председника опширно је говорио још далеке 2000. године у интервјуу за магазин "Профил".

Фото: АП

 

 

- У последње време сам са великом пажњом прочитао знатан број текстова који говоре о блиским односима са председником, о мом наводном утицају на њега, о мом учествовању у решавању црквених, па чак и државних проблема. На основу тих новинских „чињеница“, аналитичари са своје стране праве своје приче, дају прогнозе и томе слично… Шта да кажем о томе? Пре свега, у друштвеним и политичким круговима постоји непоколебиво уверење да неко управља председником Русије. Нажалост, такво мишљење преовладава последњих петнаест година. Било је ту свакаквих утицаја, а и није их било нарочито тешко уочити - причао је Тихон и наставио:

- Међутим, тренутно се нешто друго дешава. Данас и они који су годинама контролисали претходног председника и они који су све чинили у њихову корист (не заборављајући при томе ни на сопствену корист) упорно траже и не могу да истраже нове утицаје на Путина. Ко њега контролише? Олигархија? Не. Породица? Не. Војска, ФСБ (Федерална служба безбедности – прим. прев.)? Не. Запад, међународни кругови, медији? Штета, али ни они. И, најзад су пронашли правог! Па, то је отац Тихон, ваш покорни слуга!

Фото: Милутин Лабудовић

 

 

- Суштина овог питања јесте да је Путин једноставно независан и та његова особина све више долази до изражаја, те некима причињава радост, а друге веома узнемирава. По Божијем допуштењу, председника ће да руководи само Бог, његова савест, љубав према Русији и исправно расуђивање. Наши преци, који нису уништавали, већ уједињавали Русију, све то једноставно зову „државничком мудрошћу“.

- Што се тиче одговора на Ваше питање, могу Вам рећи да сам Владимира Владимировича Путина упознао пре него што је постао председник. Он је православни верник, који није скривао своја уверења. Сви смо на телевизији могли да видимо да су он, његова супруга и кћерке биле са њим на Божићном богослужењу у Петрограду. Многи су радосни због тога. Неки, који не могу то да разумеју су узнемирени, а неки чак и огорчени. Једно је ако државник одважно стоји са упаљеном свећом, испуњавајући редовне обавезе према "духовној клими". То је уобичајено и то могу да појме. Али сада је тај неко чак и искрен.

Отац Тихон је дипломирао на ВГИК-у, једном од најпрестижнијих филмских универзитета у земљи, и има снажну позадину у свету филма, а тренутно снима хронику свог самостана, у којој се и сам појављује. Отац Тихон такође пише књиге, укључујући и мемоаре, али у њима никад није поменуо председника Русије.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".