РУСКИ председник Владимир Путин познат је и по томе што не заборавља своје колеге са којима је некада радио. Пре пар година уочи Дана победе посетио је свог бившег шефа резидентуре КГБ у Источној Немачкој Лазара Лазаревича Матвејева. Са Путином су у госте свом некадашњем шефу дошли и његови бивши колеге Сергеј Чемезов и Николај Токарјев. Они су тада честитали Матвејеву 90 рођендан.

Фото:Танјуг/АП

 

Матвејев је био представник КГБ при Министарству безбедности Источне Немачке. Да подсетимо, Путин је у другој половини осамдесетих година прошлог века радио као мајор КГБ у Дрездену. По завршетку правног факултета у Лењинграду Путин је почео да ради у КГБ и затим је завршио вишу школу КГБ у Москви. После тога је 1985 отишао да ради у Дрезден где је био до 1990.

Путин је том приликом поклонио свом бившем шефу сат као и примерак листа "Правда" који је објављен на дан његовог рођења 1927. године. Матвејев је као обавештајаац провео у иностранству око двадесет година. Од 1982. до 1989. Матвејев је био шеф групи од осморице обавештајаца КГБ који су радили у Дрездену. Матвејев прича да је обратио пажњу на Путина пре свега због његовог образовања јер је завршио правни факултет.

Пре доласка у Дрезден Путина је припремио официр КГБ из Лењинграда који је већ тамо радио. После две године рада у Дрездену Путин је напредовао па је добио чин потпуковника. Подчињени тврде за Матвејева да је био праведан и да се према свима односио коректно. По повратку из Немачке радио у је централном апарату руске спољне обавештајне службе.

Интересантно је да је Матвејев наговорио Путина да се по повратку из Немачке врати у Санкт Петербург "где су га људи добро знали и ценили" а не у Москву. После распада СССР-а КГБ је доживљавао тешке дане и повратак Путина у родни град био је пресудан за наставак његове каријере. Касније када је он постао шеф државе формирајући своју екипу он је форсирао и своје бивше колеге са којима је радио као официр КГБ. У руским разним структурама је много бивших официра и генерала који рано одлазе у пензију па затим настављају да раде као цивили.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".