Сматра се да је ово најстрожи пост, јер се претежно пости на води, али важно је знати да пост није само одрицање од хране. Најважније правило поста јесте уздржање од лоших мисли и дела, као и јачање духовности.

Прва недеља поста зове се Чиста. Друга недеља је Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се верницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и целивање. Четврта недеља је Средопосна, јер је то време средине поста. Пета недеља поста се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна. Тако је названа по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Седма, последња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недеља. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак, дан распећа. Васкршњи пост се завршава прославом Васкрса.

Пост подразумева прочишћење душе и тела, а важно је у срцу неговати љубав, доброту, радост и унутрашњи мир. Верници посте како би се причестили, а причешће представља сједињење са Богом и узима се за здраље, мир и спасење.

(Новости Магазин)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".