На данашњи дан, пре две године тачно у 10 сати министар здравља Затибор Лончар на конференцији за новинаре саопштио је да је у Србији потврђен први случај корона вируса.

Министар Лончар испричао је на хитној конференцији да се заражени мушкарац сам јавио лекарима, и да он већ тог дана није имао температуру. Ради се о нултом пацијенту из Бачке Тополе.

- Ради се о човеку који има 43 године. Оно што је најбитније, он се добро осећа, тренутно нема никакве тегобе. Боравио је у више наврата у Будимпешти. Тамо му живи сестра. Она је имала респираторне тегобе, температуру и све оне знаке који су слични корона вирусу - рекао је тада Лончар, пише Телеграф.

Фото: Игор Маринковић/Драган Миловановић/Зоран Јовановић

 

Био је петак.

Многе куће су у ове две године осетиле жалост. Било је и мајки које нису успеле да виде своје тек рођене бебе. Умирале су нам труднице, породиље... Ковид је и деци прекидао игру, живот. Умирали су нам сви. И певачи, и глумци, преминуо нам је и патријарх Иринеј.

Са њим се нису изборили ни они који су друге спасавали од њега.

Лекарима и сестрама, осим што још није "скинуо" скафандере", одузео им је право на живот. То право да спасавају друге.

Живели смо без свадби, 18. рођендана, матура и других прослава. Подсетио нас шта значи да се ограничено крећемо. Никада нам више болничких постеља није било заузето, никада више њих дисало вештачки - помоћу респиратора.

Фото: Драган Миловановић, Танјуг

 

 

Данас, на две године како је корона присутна у нашој земљи, надамо се лакшем пролећу, поготово лету. И бројке нам иду у корист тој нади, али и консултације Кризног штаба са премијерком Аном Брнабић одржане у петак, након којих је договорено да се у седмици која је пред нама одржи седница штаба, на којој би требало да препоручи Влади да се укину ковид пропуснице и карантин за здраве.

(Телеграф)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".