Затворне коморе нуклеарног реактора су изграђене да издрже тешке ударе, па чак и бомбардовање, док је сам реактор са водом под притиском ВВЕР дизајниран да се искључи у хитним случајевима. ВВЕР реактори се сматрају много безбеднијим од типа реактора који је експлодирао у Чернобиљу 1986. године, на пример.

Међутим, стручњаци за нуклеарну безбедност упозоравају да би сваки прекид напајања који утиче на систем за хлађење могао да покрене ланац догађаја који би могли да доведу до катастрофе, као и директан удар на базене истрошеног горива који нису тако добро заштиц́ени као реактори.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Ако зграда није оштећена и ако су реактори ушли безбедно угашени, и имају секундарне или терцијарне системе хлађења, онда би требало да постоји мали ризик. Ако се ти услови не испуне, постоји значајан ризик - написао је на Твитеру Џон Волфстал, бивши виши директор за контролу наоружања и непролиферацију у Савету за националну безбедност.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је, нешто пре 4 сата ујутру по украјинском времену, да ју је украјински нуклеарни регулатор обавестио да нема промене нивоа радијације у електрани. Агенција је саопштила да је њен генерални директор Рафаел Гроси апеловао на прекид ватре и упозорио на "озбиљну опасност" ако реактори буду погођени.

 

 

Око 6 сати ујутру по украјинском времену хитне службе су саопштиле да је пожар у згради за обуку "локализован". Ватра је убрзо угашена, а повређених међу особљем фабрике није било, саопштила је Хитна помоћ.

Електрана опкољена руским трупама

Електрана у Запорожју на југоистоку Украјине, у којој се налази шест од 15 нуклеарних реактора у земљи, као и суседни град Енергодар, опкољени су руским трупама од почетка недеље.

Гомиле локалног становништва стајале су на путу који је водио до фабрике, стварајуц́и људску баријеру за нападну силу.

Градоначелник Енергодара Дмитриј Орлов рекао је у петак ујутру да је руско гранатирање изазвало пожар и поставио видео у којем позива руске снаге да зауставе бомбардовање, рекавши да би то могло да изазове катастрофу са последицама далеко изван Украјине.

 

 

Маријана Буђерин, украјински стручњак за пројекат управљања атомом у Белфер центру Универзитета Харвард, рекла је: "Рећи да је реактор погођен не говори много, јер је најугроженији (део) овога снабдевање струјом и водом".

- Ако се искључи струја, активирају се резервни генератори, али ако се они не укључе или им се запали дизел гориво, на пример, пумпе не могу да пумпају хладну воду у реактор и у базени за истрошено гориво. То је неопходно да би нуклеарна реакција била умерена. У супротном ће вода прокључати и језгро ће постати критично и експлодирати - рекла је.

Она је казала и да су коморе за затварање дизајниране да издрже одређени ниво удара и да могу да зауставе ослобађање радијације чак и ако језгро експлодира.

Међутим, упозорила је да би базени са истрошеним горивим шипкама могли бити већа брига.

- Гориво тамо није тако активно, али се обично препуни - објаснила је, додавши да је мање активан, али чвршће упакован материјал такође опасан ако се систем за хлађење поквари: "А базени за истрошено гориво нису покривени коморама за затварање од очврслог бетона".

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".