Према наводима РИА новости руска делегација кренула је из Минска у Гомељ.

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко рекао је да украјинска страна треба самостално да одреди на ком нивоу и у ком саставу ће бити заступљена у преговорима са Русијом.

- Свака страна, обично на свим дипломатским преговорима, самостално одређује ниво и састав који сматра потребним, како ниво стручњака, тако и ниво самих шефова делегација - рекао је он, преноси ТАС.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко прокоментарисао одбијање Владимира Зеленског да разговара са руском делегацијом у Гомељу. Према његовим речима, председник Украјине ову одлуку није донео сам.

Руска делегација Белорусије је већ у јеку преговора са Украјином. Ово је 27. фебруара саопштио портпарол Кремљ Дмитри Песков.

- Буквално око 15:00 завршили смо идеју о договору, разговараћемо о вожњи у близини региона Гоме, како су предложили. Наша делегација из баште код Гомељске области је цела - посетио је шефа делегације Владимир Медински руског амбасадора код Минска.

Русија је спремна да преговара са Украјином у било ком тренутку за постизање мира. Ово је изјавио шеф руске званичне делегације преговарача Владимир Медински.

- За нас је, понављам, важан сваки спасени животи наше браће – украјинских грађана, цивила – и спасени животи оних украјинских војника који су још увек на линији сукоба. Стога смо спремни да преговарамо, руска страна и руска делегација су спремне да преговарају у било које доба дана како би се постигао мир - рекао је Медински.

Иако су из руских и белоруских извора стигле информације да ће у Гомељу две сукобљене стране ступити у преговоре, такве информације нема нигда у извештајима украјинских медија. За сада, у сваком случају.

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".