Zatvorne komore nuklearnog reaktora su izgrađene da izdrže teške udare, pa čak i bombardovanje, dok je sam reaktor sa vodom pod pritiskom VVER dizajniran da se isključi u hitnim slučajevima. VVER reaktori se smatraju mnogo bezbednijim od tipa reaktora koji je eksplodirao u Černobilju 1986. godine, na primer.

Međutim, stručnjaci za nuklearnu bezbednost upozoravaju da bi svaki prekid napajanja koji utiče na sistem za hlađenje mogao da pokrene lanac događaja koji bi mogli da dovedu do katastrofe, kao i direktan udar na bazene istrošenog goriva koji nisu tako dobro zaštićeni kao reaktori.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ako zgrada nije oštećena i ako su reaktori ušli bezbedno ugašeni, i imaju sekundarne ili tercijarne sisteme hlađenja, onda bi trebalo da postoji mali rizik. Ako se ti uslovi ne ispune, postoji značajan rizik - napisao je na Tviteru DŽon Volfstal, bivši viši direktor za kontrolu naoružanja i neproliferaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je, nešto pre 4 sata ujutru po ukrajinskom vremenu, da ju je ukrajinski nuklearni regulator obavestio da nema promene nivoa radijacije u elektrani. Agencija je saopštila da je njen generalni direktor Rafael Grosi apelovao na prekid vatre i upozorio na "ozbiljnu opasnost" ako reaktori budu pogođeni.

 

 

Oko 6 sati ujutru po ukrajinskom vremenu hitne službe su saopštile da je požar u zgradi za obuku "lokalizovan". Vatra je ubrzo ugašena, a povređenih među osobljem fabrike nije bilo, saopštila je Hitna pomoć.

Elektrana opkoljena ruskim trupama

Elektrana u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine, u kojoj se nalazi šest od 15 nuklearnih reaktora u zemlji, kao i susedni grad Energodar, opkoljeni su ruskim trupama od početka nedelje.

Gomile lokalnog stanovništva stajale su na putu koji je vodio do fabrike, stvarajući ljudsku barijeru za napadnu silu.

Gradonačelnik Energodara Dmitrij Orlov rekao je u petak ujutru da je rusko granatiranje izazvalo požar i postavio video u kojem poziva ruske snage da zaustave bombardovanje, rekavši da bi to moglo da izazove katastrofu sa posledicama daleko izvan Ukrajine.

 

 

Marijana Buđerin, ukrajinski stručnjak za projekat upravljanja atomom u Belfer centru Univerziteta Harvard, rekla je: "Reći da je reaktor pogođen ne govori mnogo, jer je najugroženiji (deo) ovoga snabdevanje strujom i vodom".

- Ako se isključi struja, aktiviraju se rezervni generatori, ali ako se oni ne uključe ili im se zapali dizel gorivo, na primer, pumpe ne mogu da pumpaju hladnu vodu u reaktor i u bazeni za istrošeno gorivo. To je neophodno da bi nuklearna reakcija bila umerena. U suprotnom će voda proključati i jezgro će postati kritično i eksplodirati - rekla je.

Ona je kazala i da su komore za zatvaranje dizajnirane da izdrže određeni nivo udara i da mogu da zaustave oslobađanje radijacije čak i ako jezgro eksplodira.

Međutim, upozorila je da bi bazeni sa istrošenim gorivim šipkama mogli biti veća briga.

- Gorivo tamo nije tako aktivno, ali se obično prepuni - objasnila je, dodavši da je manje aktivan, ali čvršće upakovan materijal takođe opasan ako se sistem za hlađenje pokvari: "A bazeni za istrošeno gorivo nisu pokriveni komorama za zatvaranje od očvrslog betona".

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".