Лет је трајао око десетак минута дуже од уобичајеног, јер се избегава ваздушни простор изнад Украјине. Пилоти су на ову руту већ навикли, јер и у нормалним околностима, на путу до Москве, не иду увек преко Украјине.

Два сата пре полетања авиона путници су се окупили испред терминала за чекирање на аеродрому. Мирно су један за другим предавали пртљаг службеницима, без страха и напетости.

- Путујем службено у Москву, дуго живим тамо и овде - каже Београђанин Иван Ивановић. - Пријатељи и пословни партнери кажу да се криза у Москви још не осећа. Јуче није било новца на банкоматима, али је данас и то регулисано. Сви се надамо и верујемо да ће се сукоб са Украјином брзо завршити и да то неће много утицати на наше послове.

Карте за директан лет до Москве су поскупеле. Најјефтинија у једном смеру кошта више од 70.000 динара!

- Наредних десет дана биће летова, али карата више нема. Све су распродате - говоре нам службеници "Ер Србије".

Међу путницима највише је Руса. Они углавном не желе да говоре о ономе што се догађа у њиховој земљи, нити у Украјини. Циљ им је да се врате својим кућама, а тамо како им буде. Не очекују велику кризу у Русији, а и на њу ће се, ако буде морало, тврде, некако навићи.

- Хвала Србији и Србима што сам се у вашој земљи осећала сигурно и што могу безбедно да се вратим кући - каже нам Рускиња Оксана.

Већина путника, који су стајали у реду испред терминала за чекирање, одлучила је, ипак, да отпутује у руску престоницу преко Истанбула. Карта је много јефтинија.

- Нисмо имале довољно новца, па смо одустале од директног лета - каже нам Катја која је са другарицом боравила у Београду. - Намеравале смо да останемо још неко време, али смо се уплашиле да нећемо имати довољно пара да се вратимо кући. Наши пријатељи нам јављају да цене авионских карата у Русији вртоглаво расту, бојимо се да ће тако бити и овде.

Летови осталих авиокомпанија за руску престоницу, као и летови за Кијев тренутно не саобраћају. Велики број земаља је због рата у Украјини увео забрану обављања летова цивилних авиона којима управљају руски авио-превозници или они који су регистровани у Русији, после чега је и Русија као реципрочну меру затворила небо за Немачку, Шпанију, Италију, Француску и још десетине земаља.

БРИСЕЛ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕЧИ

НОВИНАРИМА у Бриселу речено је да ЕУ нема инструмената како би спречила нашу компанију "Ер Србија" да спроведе летове према Москви и натраг. Како су објаснили експерти из Европске комисије, бриселске институције мисле да је неприкладно да у овом тренутку, спроведу такозвано проширивање екстериторијалности мера.

"АЕРОФЛОТ"

ПРВА адреса за све Русе који су у уторак дошли да купе авионске карте било је представништво руске авио-компаније "Аерофлот". Запослени су им говорили да су до даљег отказани сви летови и да не знају када ће њихови авиони поново полетети ка Москви. Србија није затворила свој ваздушни простор за руске авионе, али авионски саобраћај руским компанијама отежава чињеница да су наши суседи забранили руским компанијама да прелећу преко њихових територија.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".