Let je trajao oko desetak minuta duže od uobičajenog, jer se izbegava vazdušni prostor iznad Ukrajine. Piloti su na ovu rutu već navikli, jer i u normalnim okolnostima, na putu do Moskve, ne idu uvek preko Ukrajine.

Dva sata pre poletanja aviona putnici su se okupili ispred terminala za čekiranje na aerodromu. Mirno su jedan za drugim predavali prtljag službenicima, bez straha i napetosti.

- Putujem službeno u Moskvu, dugo živim tamo i ovde - kaže Beograđanin Ivan Ivanović. - Prijatelji i poslovni partneri kažu da se kriza u Moskvi još ne oseća. Juče nije bilo novca na bankomatima, ali je danas i to regulisano. Svi se nadamo i verujemo da će se sukob sa Ukrajinom brzo završiti i da to neće mnogo uticati na naše poslove.

Karte za direktan let do Moskve su poskupele. Najjeftinija u jednom smeru košta više od 70.000 dinara!

- Narednih deset dana biće letova, ali karata više nema. Sve su rasprodate - govore nam službenici "Er Srbije".

Među putnicima najviše je Rusa. Oni uglavnom ne žele da govore o onome što se događa u njihovoj zemlji, niti u Ukrajini. Cilj im je da se vrate svojim kućama, a tamo kako im bude. Ne očekuju veliku krizu u Rusiji, a i na nju će se, ako bude moralo, tvrde, nekako navići.

- Hvala Srbiji i Srbima što sam se u vašoj zemlji osećala sigurno i što mogu bezbedno da se vratim kući - kaže nam Ruskinja Oksana.

Većina putnika, koji su stajali u redu ispred terminala za čekiranje, odlučila je, ipak, da otputuje u rusku prestonicu preko Istanbula. Karta je mnogo jeftinija.

- Nismo imale dovoljno novca, pa smo odustale od direktnog leta - kaže nam Katja koja je sa drugaricom boravila u Beogradu. - Nameravale smo da ostanemo još neko vreme, ali smo se uplašile da nećemo imati dovoljno para da se vratimo kući. Naši prijatelji nam javljaju da cene avionskih karata u Rusiji vrtoglavo rastu, bojimo se da će tako biti i ovde.

Letovi ostalih aviokompanija za rusku prestonicu, kao i letovi za Kijev trenutno ne saobraćaju. Veliki broj zemalja je zbog rata u Ukrajini uveo zabranu obavljanja letova civilnih aviona kojima upravljaju ruski avio-prevoznici ili oni koji su registrovani u Rusiji, posle čega je i Rusija kao recipročnu meru zatvorila nebo za Nemačku, Španiju, Italiju, Francusku i još desetine zemalja.

BRISEL NE MOŽE DA SPREČI

NOVINARIMA u Briselu rečeno je da EU nema instrumenata kako bi sprečila našu kompaniju "Er Srbija" da sprovede letove prema Moskvi i natrag. Kako su objasnili eksperti iz Evropske komisije, briselske institucije misle da je neprikladno da u ovom trenutku, sprovedu takozvano proširivanje eksteritorijalnosti mera.

"AEROFLOT"

PRVA adresa za sve Ruse koji su u utorak došli da kupe avionske karte bilo je predstavništvo ruske avio-kompanije "Aeroflot". Zaposleni su im govorili da su do daljeg otkazani svi letovi i da ne znaju kada će njihovi avioni ponovo poleteti ka Moskvi. Srbija nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, ali avionski saobraćaj ruskim kompanijama otežava činjenica da su naši susedi zabranili ruskim kompanijama da preleću preko njihovih teritorija.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".