Prema navodima RIA novosti ruska delegacija krenula je iz Minska u Gomelj.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko rekao je da ukrajinska strana treba samostalno da odredi na kom nivou i u kom sastavu će biti zastupljena u pregovorima sa Rusijom.

- Svaka strana, obično na svim diplomatskim pregovorima, samostalno određuje nivo i sastav koji smatra potrebnim, kako nivo stručnjaka, tako i nivo samih šefova delegacija - rekao je on, prenosi TAS.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prokomentarisao odbijanje Vladimira Zelenskog da razgovara sa ruskom delegacijom u Gomelju. Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine ovu odluku nije doneo sam.

Ruska delegacija Belorusije je već u jeku pregovora sa Ukrajinom. Ovo je 27. februara saopštio portparol Kremlj Dmitri Peskov.

- Bukvalno oko 15:00 završili smo ideju o dogovoru, razgovaraćemo o vožnji u blizini regiona Gome, kako su predložili. Naša delegacija iz bašte kod Gomeljske oblasti je cela - posetio je šefa delegacije Vladimir Medinski ruskog ambasadora kod Minska.

Rusija je spremna da pregovara sa Ukrajinom u bilo kom trenutku za postizanje mira. Ovo je izjavio šef ruske zvanične delegacije pregovarača Vladimir Medinski.

- Za nas je, ponavljam, važan svaki spaseni životi naše braće – ukrajinskih građana, civila – i spaseni životi onih ukrajinskih vojnika koji su još uvek na liniji sukoba. Stoga smo spremni da pregovaramo, ruska strana i ruska delegacija su spremne da pregovaraju u bilo koje doba dana kako bi se postigao mir - rekao je Medinski.

Iako su iz ruskih i beloruskih izvora stigle informacije da će u Gomelju dve sukobljene strane stupiti u pregovore, takve informacije nema nigda u izveštajima ukrajinskih medija. Za sada, u svakom slučaju.

(B92)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".