Не заборавите, снажни стомачни мишићи држе цело тело па и кичму. Захваљујући њима, неће вас више болети леђа.

Није лако покренути се, али обично брзу шетњу и лаке кардио вежбе одрадимо без проблема. Међутим, како и тело и ум увек иду линијом мањег отпора, посебно је тешко радити оне вежбе које нас "гађају" баш тамо где смо у најгорој кондицији.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Ако је то и ваш случај, а критични су вам трбушни мишићи, сигурно ћете се одушевити кад погледате комбинацију вежби за струк и стомак које вам предлажемо. Нису све "трбушњаци". Неке од њих су лакше - као руски "твист" па ће вам ти делови изгледати као нека пауза. 

Подсећамо вас да се он може радити и са неким оптерећењем - лоптом у руци или чак тегом. За најлакшу варијанту, само седите на под, ослоните ноге на пете и састављеним шакама дотакните под с леве па са десне стране тела. 

Понављајте у 3 серије од по 30 секунди или, у комбинацији вежби коју вам предлажемо на крају текста.

Међу тежим вежбама су разне врсте издржаја или "планка", како га све чешће зову, по енглеском називу. Мноштво занимљивих ћете видети у комбинацији за 10 минута коју вам предлажемо у видео снимку на крају текста. Не морате сваку издржати до краја - урадите колико можете и, из дана у дан, повећавајте број понављања. 

Неке од њих су веома захтевне - као што је промена висине тела у току издржаја - у планку се подижете на шаке, па спуштате опет на лактове - прво једна, па друга рука. 

Друге су лакше и динамичније, као што је "пењање на планину" (енгл. mountain climber) . У тој вежби су шаке ослоњене на под, тј. подлогу а колена наизменично подижете ка грудима, као "планинар".

Вежбе за стомак од 10 минута свеукупно нису лаке, али ће вам комбинација помоћи да за две недеље сузите струк и добијете затегнутије мишиће.

(Лепа и срећна)