Ne zaboravite, snažni stomačni mišići drže celo telo pa i kičmu. Zahvaljujući njima, neće vas više boleti leđa.

Nije lako pokrenuti se, ali obično brzu šetnju i lake kardio vežbe odradimo bez problema. Međutim, kako i telo i um uvek idu linijom manjeg otpora, posebno je teško raditi one vežbe koje nas "gađaju" baš tamo gde smo u najgoroj kondiciji.

Foto: N. Skenderija

 

 

Ako je to i vaš slučaj, a kritični su vam trbušni mišići, sigurno ćete se oduševiti kad pogledate kombinaciju vežbi za struk i stomak koje vam predlažemo. Nisu sve "trbušnjaci". Neke od njih su lakše - kao ruski "tvist" pa će vam ti delovi izgledati kao neka pauza. 

Podsećamo vas da se on može raditi i sa nekim opterećenjem - loptom u ruci ili čak tegom. Za najlakšu varijantu, samo sedite na pod, oslonite noge na pete i sastavljenim šakama dotaknite pod s leve pa sa desne strane tela. 

Ponavljajte u 3 serije od po 30 sekundi ili, u kombinaciji vežbi koju vam predlažemo na kraju teksta.

Među težim vežbama su razne vrste izdržaja ili "planka", kako ga sve češće zovu, po engleskom nazivu. Mnoštvo zanimljivih ćete videti u kombinaciji za 10 minuta koju vam predlažemo u video snimku na kraju teksta. Ne morate svaku izdržati do kraja - uradite koliko možete i, iz dana u dan, povećavajte broj ponavljanja. 

Neke od njih su veoma zahtevne - kao što je promena visine tela u toku izdržaja - u planku se podižete na šake, pa spuštate opet na laktove - prvo jedna, pa druga ruka. 

Druge su lakše i dinamičnije, kao što je "penjanje na planinu" (engl. mountain climber) . U toj vežbi su šake oslonjene na pod, tj. podlogu a kolena naizmenično podižete ka grudima, kao "planinar".

Vežbe za stomak od 10 minuta sveukupno nisu lake, ali će vam kombinacija pomoći da za dve nedelje suzite struk i dobijete zategnutije mišiće.

(Lepa i srećna)