Оно што је најбоље код ове активности је да активира баш сваки мишић, а нећете ни бити свесни да вежбате.

Пливање се често наводи као најбоља физичка активност, а ево како делује на тело:

Фото: Н. Скендерија

 

1. Кожа

Једна од највећих спољних промена које можемо видети голим оком већ после недељу-две пливања јест да нам кожа изгледа затегнутије и глађе, без обзира на године. То се догађа зато што се редовним пливањем побољшава циркулација. Када се крећемо, тело производи топлину која се ослобађа на кожи, што можемо да приметимо по томе да постајемо црвенији. Али, Но једном када се тело опет расхлади, видљиве су бројне друге предности, у којима предњачи затегнута кожа. Осим тога, ако у то убројимо и компоненту морске соли тијеком пливања у мору, добробити за кожу се умножавају. Примјерице, морска вода ће смањити проблеме с вишком масти које наша кожа производи.

2. Мишићи

Током пливања активирају се мишићи читавог тела, а како је отпор воде снажнији него приликом активности на ваздуху, помоћи ће им да се јаче обликују. Другим речима, пливање је једна од активности која ће најбрже подстаћи активност мишића, а када они буду активнији, тело ће сагоревати више калорија и потрошити више накупљених масних наслага. Заправо је реч о тренингу властитим телом уз отпор снаге. Када запливате први пут у сезони, лако је могуће да ћете искусити упалу мишића након које ће бити потребно 24 до 48 сати за њихов потпун опоравак. Желите ли превентивно да умањите бол, урадите кратке вежбе истезања на сувом, тек толико да подстакнете рад мишића пре него што уђете у хладну воду.

Фото: Н. Скендерија

 

3. Плућа

Одлазак на море и пливање често се прописују особама које пате од болести дисајних путева попут астме, бронхитиса... И то није без разлога. Током пливања мења се ритам нашег даха, омогућавајући плућима да уносе више кисеоника.

4. Срце

Након два минута пливања, тело прелази у аеробни начин дисања, због чега се убрзава пулс. Пулс се повећава како би преусмерио кисеоник у мишиће. Самим тим и раније споменути мишићи добијају више кисеоника, што је још један доказ да пливање утиче на читаво тело.

5. Мозак

Како током пливања долази до удисања више кисеоника, он и крв која кола нашим жилама, а долазе и до мозга, помажу нам да будемо буднији, приправнији. Пливањем се, осим тога, отпуштају ендорфини, хормони који су у нашем телу задужени за онај добар осећај. 

(Стил)