Ово воће не садржи масноће и холестерол, а богато је калијумом, манганом, витаминима Б6 и Ц, али и влакнима. Банана просечне величине има око 110 калорија.

Пет разлога због који би требало да уврстите банане у свакодневну исхрану:

1. Помаже мршављењу

Просечна банана има око 110 калорија, богата је влакнима, не садржи холестерол и масноће, а ови хранљиви састојци пружају осећај ситости и поспешују пробаву, што доприноси одржавању витке линије, а позитивно утичу и на наш изглед. Ова намирница, такође, уклања вишак воде из организма и на тај начин успешно помаже у борби са целулитом.

Када сте у процесу мршављења, банане су добар избор као ужина, јер ће вас дуго држати ситима и спречити непотребно преједање или грицкање између оброка. Захваљујући магнезијуму, којим обилују, спечиће и појаву наглог гојења после дијете.

Фото: Профимедиа

 

2. Даје енергију

Банане садрже три врсте шећера - фруктозу, саркозу, глукозу, комбинацију која уз влакна има одличан ефекат на наше тело и даје му енергију. Студије су показале да су само две банане дневно довољне за 90 минута интензивног рада.

Такође, доказано је да су банане ефектније и здравије од било ког енергетског напитка који су пуни шећера. Наиме, банана боље утиче на ниво допамина, неуротрансмитера који директно утиче на расположења, али га и задржава на високом нивоу и сат времена након конзумације овог воћа.

Фото: Профимедиа

 

3. Регулише крвни притисак и здравље срца

Здрави угљени хидрати које садржи ова намирница помажу нам да се одрекнемо уноса оних лоших. Садржи мало соли, али је богата калијумом који има значајну улогу у регулисању крвног притиска и здравог функционисања срца. Премало калијума у организму, наиме, може да проузрокује неуједначене откуцаје срца, па самим тим и поремећаје крвног притиска.

4. Мамурлук

После бурне ноћи и које чашице више, банана је одличан савезник у борби против мамурлука. За то је, такође, заслужан калијум из банане, а лекари препоручују да једну банану поједете пре спавања, а другу након буђења.

Мамурлук ће бити знатно умањен на овај начин и ослободићете се мукотрпне главобоље. Банане, такође, помажу и да се смање или у потпуности елиминишу јутарње мучнине код трудница.

Фото: Профимедиа

 

5. Боља концентрација

Новија истраживања показала су да банане побољшавају концентрацију. Имају позитиван утицај на мождане ћелије захваљујући минералима које садрже, а једна студија током које су посматрани студенти, показала је да су они студенти који су јели банану ујутро имали бољу концетрацију у току дана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".