Ovo voće ne sadrži masnoće i holesterol, a bogato je kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, ali i vlaknima. Banana prosečne veličine ima oko 110 kalorija.

Pet razloga zbog koji bi trebalo da uvrstite banane u svakodnevnu ishranu:

1. Pomaže mršavljenju

Prosečna banana ima oko 110 kalorija, bogata je vlaknima, ne sadrži holesterol i masnoće, a ovi hranljivi sastojci pružaju osećaj sitosti i pospešuju probavu, što doprinosi održavanju vitke linije, a pozitivno utiču i na naš izgled. Ova namirnica, takođe, uklanja višak vode iz organizma i na taj način uspešno pomaže u borbi sa celulitom.

Kada ste u procesu mršavljenja, banane su dobar izbor kao užina, jer će vas dugo držati sitima i sprečiti nepotrebno prejedanje ili grickanje između obroka. Zahvaljujući magnezijumu, kojim obiluju, spečiće i pojavu naglog gojenja posle dijete.

Foto: Profimedia

 

2. Daje energiju

Banane sadrže tri vrste šećera - fruktozu, sarkozu, glukozu, kombinaciju koja uz vlakna ima odličan efekat na naše telo i daje mu energiju. Studije su pokazale da su samo dve banane dnevno dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada.

Takođe, dokazano je da su banane efektnije i zdravije od bilo kog energetskog napitka koji su puni šećera. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina, neurotransmitera koji direktno utiče na raspoloženja, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća.

Foto: Profimedia

 

3. Reguliše krvni pritisak i zdravlje srca

Zdravi ugljeni hidrati koje sadrži ova namirnica pomažu nam da se odreknemo unosa onih loših. Sadrži malo soli, ali je bogata kalijumom koji ima značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i zdravog funkcionisanja srca. Premalo kalijuma u organizmu, naime, može da prouzrokuje neujednačene otkucaje srca, pa samim tim i poremećaje krvnog pritiska.

4. Mamurluk

Posle burne noći i koje čašice više, banana je odličan saveznik u borbi protiv mamurluka. Za to je, takođe, zaslužan kalijum iz banane, a lekari preporučuju da jednu bananu pojedete pre spavanja, a drugu nakon buđenja.

Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način i oslobodićete se mukotrpne glavobolje. Banane, takođe, pomažu i da se smanje ili u potpunosti eliminišu jutarnje mučnine kod trudnica.

Foto: Profimedia

 

5. Bolja koncentracija

Novija istraživanja pokazala su da banane poboljšavaju koncentraciju. Imaju pozitivan uticaj na moždane ćelije zahvaljujući mineralima koje sadrže, a jedna studija tokom koje su posmatrani studenti, pokazala je da su oni studenti koji su jeli bananu ujutro imali bolju koncetraciju u toku dana.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".