- Пре неколико дана сам осетио гребање у грли, а температура ми је била повишена. Урадио сам ПЦР на корона вирус и тест је стигао позитиван. Прописан ми је карантин од седам дана. Иако се сада добро осећам, плашим се да је ово премало дана и да ћу можда по изласку из карантина и даље моћи неког да заразим - рекао је за "Блиц" М.М.

 

Питање које наш суграђанин поставља заиста јесте индикативно. Обавезни карантин за заражене корона вирусом током целе пандемије је био 14 дана. Међутим, са појавом омикрон соја, Кризни штаб је на последњој седници одржаној претходне недеље у петак одлучио да се карантин скрати на недељу дана.

Да ли пацијенти заражени омикрон сојем заиста престају да буду заразни након седам дана?

Првенствено за друге сојеве период инкубације је био дужи него када је у питању омикрон. Од контакта са капљицама вируса до појаве првих симптома могло је да прође и до недељу дана. Тај процес се с појавом претходног делта соја скратио на 4-5 дана, а с омикроном на 2-3 дана, показују најновије студије о корона вирусу. Такође, поједини стручњаци тврде да је могуће показати симптоме заразе већ првог дана од критичног контакта када је у питању омикрон, али у просеку је то 2 или три дана.

Фото: Профимедиа

 

 

Научници већ знају да су људи који су се заразили корона вирусом обично заразнији у ранијој фази инфекције. Исто тако, научници верују да омикрон може да се пренесе дан или два пре појаве првих симптома, као и два до три дана после њих. Дакле, све укупно четири до пет дана можете бити заразни за друге људе. Исто тако, ово важи за асимптоматске заражене - и код њих се вирус задржава исто време као и код оних који имају некакве симптоме.

Ово потврђује Вићенте Соријано, стручњак за заразне болести на Међународном универзитету Ла Риоха, у Шпанији.

- Ми верујемо да је вирус заразан само пет дана. Другим речима, његова способност да заразите друге, да пренесете вирус, траје три до пет дана после позитивног теста, који се ради другог дана инфекције - каже др Соријано, и додаје да омикрон остаје у телу око седам дана.

У САД карантин пет дана

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) објавио је смернице које омогућују људима који су позитивни на ковид да се мешају са другим људима после пет дана изолације, али уз одређене услове. Ево шта треба да урадите ако сте позитивни на тесту, према ЦДЦ-у:

Ако сте имали КОВИД-19 и имали сте симптоме, изолујте се на најмање 5 дана. Да бисте израчунали своју петодневну изолацију, нулти дан је први дан ваших симптома.

Ако више немате симптоме или се ваши симптоми побољшавају после пет дана, можете да изађете из изолације и напустите дом.
Наставите да носите маску кад сте са другим људима још пет дана.
Избегавајте путовања док не прође пуних 10 дана од ваших првих симптома. Ако морате да путујете између шестог и десетог дана, носите тесну маску кад сте у близини других људи током читавог трајања путовања.
Ако имате температуру, продужите изолацију код куће док температура не престане.

(Блиц)