Битку са короном изгубила су 32 пацијента.

Укупно је тестирано 24 192  особа.

На респираторима у болницама у Србији налазе се 115 пацијента.

Београдски сајам поново ковид амбуланта?

Директор Дома здравља Савски Венац и координатор пунктова за вакцинацију на Београдском сајму и у тржним центрима, Зоран Бекић, рекао је данас да ће у случају додатног погоршања епидемиолошке ситуације и раста броја заражених, на Сајму бити организована ковид амбуланта.

- Бројеви заражених су дупло већи него што имамо званичне податке, јер се многи не пријаве, него остају код куће очекујући да ће то да прође због блажег соја. Потребно је да се сви који имају симптоме јаве лекару, јер не могу грађани да одреде да ли су болесни или не- рекао је Бекић за РТС.

Постковид стање - тихи убица

Командант војне ковид болнице Карабурма, пуковник доцент др Иво Удовичић, упозорио је да се притисак на здравствене установе у Србији повећава из дана у дан због ширења заразнијег омикрон соја корона вируса и истакао је да постковид стања код пацијената који су прележали инфекцију могу бити веома опасна.


- Постковид може да буде тихи убица и људи морају да се чувају. Корона вирус не изазива само упалу плућа, већ је то системска болест која доминантно напада ендотел крвних судова и ту прави штету, разара их и ствара услове за крвне угушке и зачепљења крвних судова. А онда, шест месеци после ковида, човек доживи инфаркт миокарда или шлог. Постковид ће нас тек коштати и тек ће изазвати проблеме, а то се пре свега односи на оне који су били заражени делта сојем - рекао је Удовичић.

"На пролеће се враћамо нормалном животу"

- Имаћемо прилично мирно пролеће и лето, најзад ћемо се вратити нормалном животу. Вероватно и скинути маске, јер делује да корона с омикроном трчи последњи круг - рекао је анестезиолог проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".