- Контроле летења различитих земаља морају да буду усклађене, све мора да буде хармонизовано и без застоја зато што авиони не могу да стану на границама. Из тог разлога и контролори морају да буду максимално фокусирани, па су и смене такве да у оквиру радног времена могу у континуитету да раде највише два сата. У време најгушћег саобраћаја током летње сезоне чак и само један сат, након чега следи обично сат времена паузе. То су услови који омогућавају контролорима да раде свој посао најбоље могуће и да обезбеде три главна елемента: безбедност, редовност и експедитивност ваздушног саобраћаја у ситуацијама када око 3.000 авиона дневно прелети преко нашег неба - описала је Мирјана једном приликом за "Блиц" посао контолора летења.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

У својој 15. години Мирјана се определила се за ваздухопловство. Након праксе у средњој школи у контроли летења прошла је регрутацију и од асистента на сектору, преко свих позиција у Сали на сектору, специјалисте, инструктора, шефа одељења, начелника, стигла до садашње функције.

Приликом регрутације од нових колега се захтевају одређене психофизичке способности, поред вештина које се очекују да су урођене код контролора летења.

- Те вештине су врло важне, али временом свакако долази до замора. Због свега тога контролор летења има и 15 дана рекреативног одмора, поред редовног годишњег одмора. Иначе, у току недеље контролори раде у принципу у турнусима од три дана, након чега следе два дана паузе - додала је она тада.

Мирка никад јавно није говорила о успесима своје мајке, али јесте о оцу који је умро, а по ком је добила име. Њен отац звао се Мирко, а она је једном причала о тој болној теми.

- То су неке теме које ја стварно никада нисам причала у медијима и то су неке теме које се не морају претерано причати. Ја сам се увек трудила да моје појављивање буде због посла. Никада нисам делила те породичне ствари. Везана сам за течу, деку, до скоро и деку са татине стране који је преминуо. Доста имамо тих јаких мушких фигура у породици за које сам везана. Такође, учитељ од првог до четвртог разреда ми је много значио. Тако да нису мањкале те неке мушке фигуре у мом животу - говорила је Мирка својевремено.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".