1. Где је Матејев телефон?

Један од предмета који би могао бити битан је и Матејев мобитлни телефон, иако је полиција успела да реконструише све базне станице на којима је лоциран. Његов телефон је изгубио сигнал кобне ноћи, а претпоставља се да је то због тога што му је упао у воду.

Мобилни телефон може бити веома вредно помоћно средство у случајевима потраге, међутим, телефон несталог младића у тренутку покретања потраге већ је био искључен.

Полиција у таквим ситуацијама може добити информације с ким је нестала особа разменила позив или СМС и на приближно којим се локацијама кретала на основу базних станица на које је телефон био спојен.

2. Зашто је Матеј махнито трчао?

Шта је младића из Хрватске натерало у безглави трк београдским улицама? Да ли је Матеј, можда, из неког разлога, бежао?

Док се снимак на коме, наводно, Матеј Периш плива по леденој реци доводи у питање, а оспорио га је и Ненад Периш, младићев отац, недвосмислено је потврђено да је на другим снимцима, где се види како сумануто трчи улицама стварно млади Периш. Ипак, нема одговора на врло важно питање, шта га је подстакло или натерало на такво понашање?

Многи су због снимака на којима се види Матеј како трчи улицама као понашање човека под утицајем наркотика, али његов отац и девојка кажу да он никада није користио никакве врсте дроге.

Ако је Матеј бежао од неке реалне опасности, ако је дошао у сукоб са неким, логично би било да трчи ка свом друштву, ка обезбеђењу клуба чији је гост и где му је јакна, а не од другова и клуба.

3. Да ли знамо целу верзију приче?

Кад смо код Матејевих пријатеља и другова, поставља се питање да ли су они све испричали полицији? Да ли се још нешто десило, што њима и није деловало као да је важно, а могло би да помогне у истрази?

- Покушавао сам контактирати једног од момака с којима је Матеј био у Београду, али ни на поруке, ни на позиве не одговара. Сви су уверени да нешто скривају, али ја не знам шта бих мислио јер ни они нису лоши момци - закључио је сусед несталог младића.

Подсетимо, пријатељи, са којима је нестали Матеј Периш (27) дошао у Београд, су отпутовали из престонице 4. јануара. Како је рекао Матејев отац, Ненад Периш, који је и даље у Београду, младићи су дошли аутима до Загреба где су изнајмили комби и наставили пут за Београд где су планирали дочек Нове године.

4. Да ли има још снимака?

У јавности се појавило више снимака на којима се наводно налази нестали Сплићанин Матеј Периш, а поставља се питање да ли има још снимака са околних зграда, или из клуба у којем се налазио?

Менаџерка клуба "Готик" је рекла, да клуб нема камере, а према њеним речима, седморица Сплићана су стајала за шанком и добро се проводила. Преко пута друштва из Сплита били су Задрани и нико није имао проблем.

- Знате, свашта се писало ових дана, а поготово да је обезбеђење упозоравало младиће на понашање у клубу. То напросто није истина. Они су се добро забављали као и Задрани, никаквих проблема није било. Знате како, млади... - рекла је једном приликом менаџерка клуба.

Дакле остаје питање, да ли је још нека сигурносна камера са оближњих зграда ухватила кретање младића из Сплита. Наравно, могуће је да су снимци предати полицији али нису подељени с јавношћу, што би спадало у регуларну процедуру истраге.

5. Где је Матеј Периш?

Полиција, спасиоци и припадници ронилачке јединице Жандармерије већ осам дана неуморно трагају и на копну и на реци и под њом за мистериозно несталим младићем, али се још увен ништа не зна.

Потрагу за Матејем у великој мери отежавају лоши временски услови, хладна вода и такозвана нулта видљивост испод површине. Не треба занемарити ни нагомилано смеће на дну реке. Ипак, то не спречава рониоце да интензивно трагају за Перишем.

Прошло је осам дана потраге, до сада није пронађено тело несталог Матеје Периша, нити било који сумњиви траг.

Његов отац Ненад Периш има само једну жељу: "Само бих волео да га пронађу ако је преминуо, да га могу сахранити како треба, у својој домовини".

(Мондо)