Nekada izuzetno popularan i tiražan pevač, posedovao je moć da osvoji srca publike i probudi emocije i kod najtvrđih srca. Ipak, poslednje godine proveo je u veoma teškim uslovima. Godine 1997. doživeo je moždani udar. Zaboravljen od većine, nesposoban da peva, živeo je u nemaštini. O tome u kakvom je Kvaka stanju 1997. godine pisali su novinari "Sabora", koji su ga posetili u njegovom domu, iako Kvaka nije bio u stanju ni da govori, te pravi intervju nije ni bio moguć. U kakvom je nezavidnoj situaciji Kvaka tada bio, možete pročitati u tekstu koji prenosimo u celosti:

Pre mnogo godina, u jednom razgovoru sa novinarom, Bora Spužić Kvaka izjavio je: "Među pevačima i muzičarima nemam mnogo prijatelja. Gledam ih, vidim i osećam da su oko mene maske, da ne znam šta koji od njih misli." Dobar poznavalac najtananijih ljudskih osećanja koja je mogao da dotakne i razbudi sebi svojstvenom toplinom u glasu, nije tada, verovatno, ni slutio da će jednog dana ponešto od ravnodušnosti tih veštačkih lica osetiti i na svojoj koži.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Čudni su putevi kojima čovek korača, ne znajući kuda ide ni gde će stići. Teška bolest nalegla je na nekadašnjeg boema i kafanca, prikovala ga za kuću. Čovek koji je mogao osećajnom interpretacijom da natera na suze i najhladnija srca ostao je bez glasa, zamukao. NJegova desna ruka i noga otkazale su poslušnost.

Požarevljani, njegovi sugrađani, tek povremeno mogu ga videti kako uz velike napore hoda oslanjajući se na suprugu Ranku, svoju jedinu snagu i podršku. Ona mu je lekar, dadilja i prijatelj. Ponekad ga prolaznici mogu videti kako ispred svoje kuće sedi na zubatom suncu - sam sa svojim uspomenama.

Trošio je šakom i kapom, niko od njegovog stola nije ustao gladan i žedan. U Sarajevu se nekad govorilo: "Tito, pa Kvaka". U stotinama hiljada primeraka štampani su njegovi hitovi: "Pođimo u krčmu staru", "Ne tuguj prijatelju", "Mislio sam da me voliš"... Nekada na ovim prostorima vrlo popularna Tereza Kesovija, rekla je jednom prilikom: "Svi mi, pevači narodnih i zabavnih pesama, pevamo sa više ili manje uspeha, ali Kvaka peva sa toliko duše da posle njegovog nastupa mi ostali nemamo više šta da tražimo."

Foto: Jutjub printskrin

 

 

On je o sebi govorio: "Ne pevam žalopojke nego sentimentalne pesme i to one koje mi za interpretaciju odgovaraju". Pevajući "pesme koje mu odgovaraju" stekao je takvu popularnost da su neki privatnici svoje kafane po njemu nazivali, a jedan podoficir i pevač amater iz okoline Paraćina promenio je ime u Bora Spužić Kvaka, pa mu sada i decu zovu Spužići. "Pevač sa dušom" nije zaboravljao siromašne i nemoćne. Nikada se neće utvrditi tačan broj humanitarnih koncerata na kojima je pevao. "Niko nije više pevao u dobrotvorne svrhe i bez para od mog Bore" - rezignirano kaže njegova žena.

Ako bi ga neki od nadobudnih kritičara osporavao, Kvaka bi sa njemu svojstvenom nonšalancijom odmahnuo rukom rekavši: "Ne pevam ja za žirije, nego za publiku". Kada bi pevajući o nesrećnim ljubavima, teškom životu, majci, publiku doveo na ivicu plača, zapevao bi čuvenu "Dudulajku" podigavši celu kafanu na noge. Jednostavno, bio je hipnotizer vešt da kao čarobnim štapićem radi sa publikom šta hoće.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Naš "razgovor" vođen u njegovom domu, bio je naporan i njemu i nama. Umesto glasa koji bi jedva uspevao da ispusti, na licu bi se samo pojavila grimasa. NJegova Ranka, poznajući svaki gest voljenog čoveka, poslužila nam je kao tumač. Sa mnogo uzbuđenja i napora da nešto objasni, zamolio nas je da napišemo da su mu, u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao, od kolega jedinu pomoć pružili Zorica Brunclik i Dragan Kojić Keba. Možda će se njegove kolege, a čuli smo da su neki takvu želju već izrazili, odlučiti da mu jednim koncertom posvećenim njemu, pokažu da nije sam. Sigurni smo da bi tim gestom učinili da mu bar srce zapeva.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru" 14. decebmra 1997. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".