Инстаграм је увео низ експерименталних опција које би, требало да апликацију учине безбеднијом за тинејџере. Овај значајан искорак долази уочи сведочења Инстаграмовог шефа Адама Мосерија пред америчким Сенатом.

Мрежа, за почетак, избацује досад необјављену опцију за паузу под именом "Тake a Break" која ће од 7. децембра бити доступна у САД-у, Великој Британији, Канади и Аустралији.

Ако корисници Инстаграма "скролују" садржај дуже време, апликација ће им предложити да мало паузирају.

Тинејџерима ће стићи као предлог да систем оставе активан и смернице када на наставе континуирано коришћење.

Такође ће постати доступни и, пише Енгадгет, стручни савети који ће им помоћи при "претраживању и ресетовању".

Фото: Депозитфото

 

 

Инстаграм је најавио да ће у априлу избацити алате за родитеље "надзор" који ће их упозорити ако деца предуго времена проводе на Инстаграму и омогућити им увођење ограничења.

Са друге стране, тинејџери ће добити опцију да подсете родитеље ако неког пријаве, што у принципу служи као сигнал да са одраслима требају да попричају.

Још једна експериментална опција младима ће омогућити брисање објава и прича које су избацили током тинејџерских година, укључујући групно брисање видеа и фотографија, као и прикључених лајкова и коментара.

Опција ће, према наводима Енгадгет, од априла постати доступна свим млађим корисницима.

Ту је исто и начин који ће проширити могућност одраслима да блокирају слање директних порука деци са профила који их не прате.

Почетком 2022. године биће искључена могућност означавања или спомињања тинејџера ако их одрасли не прате. За крај, ту је и функција која мења тему ако алгоритам закључи да млада особа дуго времена гледа сличан садржај.

Све ово долази уочи одласка Инстаграмовог шефа Адама Мосерија који би ове недеље требало да сведочи у низу саслушања везаној за дискусију о безбедности деце на интернету.

 

Инстаграм и Фејсбук су већ неко време "под лупом" након што је узбуњивачица Францис Хауген пред конгресменима испричала непознате детаље о утицају Фејсбука на тинејџере темељеном на интерним истраживањима.

Хауген је обелоданила велики број информација о Фејсбуковим алгоритмима и осталим интерним активностима, а једна од ствари које је октрила је и зашто "систем рангирања по ангажману присутан на Инстаграму може децу да наведе на врло проблематичне садржаје попут 'рецепата за здравље' који доводе до ствари попут промоције анорексије".

(Тпортал) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".