U beogradski kafić na Dorćolu DŽej Ramadanovski ušao je i odmah počeo da đuska u ritmu muzike koja je dopirala sa zvučnika. Sa svim gostima se pozdravio, naručio kafu i započeo razgovor. Odmah nam reče da je ukočen, jer ga je uhvatila promaja, ali je, ipak, stigao na snimanje TV emisije, obavio još neke posliće "u trku" i zato petnaestak minuta zakasnio. Navikli smo na otvorenu "žvaku" sa DŽejom, bez mnogo uvijanja i filozofiranja. Ipak, nije bio "u fazonu". Majka mu je već mesec i po dana u bolnici i ne zna se kada će biti na kućnoj nezi. To ga ovih dana najviše brine i utiče na dobro raspoloženje.

Foto: Arhiv Novosti

 

- Ko te je naterao da se okušaš kao voditelj "Muzičke planete" na TV Pink?

- Bane Stojanović i to mu nikad neću oprostiti! Ha-ha zeznuo me je dobro!

Mesecima si bio, prema listi "TV Novosti", najneomiljenija faca u medijima po oceni gledalaca.

- Ma, nije to toliko strašno, jer i kad sam bio najomiljenija faca na estradi, o meni je svašta pisano. Čini mi se da je pojedincima zasmetalo što baš ja vodim jednu gledanu TV- emisiju. Ne može niko da me ubedi da prvih mesec- dva "Muzička planeta" nije napravila "bum". Cela Srbija je gledala tu emisiju. Kada sam poželo da prekinem voditeljstvo, jer mi se učinilo da je prava mera odrađena posle desetak emisija, Bane Stojanović je zavapio: "Propašće mi emisija, nemoj da prekidaš da se pojavljuješ! Ajde, izdrži još malo!" I tako još malo, još malo i ja sam vodio "Muzičku planetu" blizu godinu dana. Što je mnogo- mnogo je, došlo je do zasićenja! LJudima sam postao trn u oku, pitali su se šta ja hoću...

Foto: Fotodokumentacija Borbe

Koliko se voditeljstvo odrazilo na tvoju pevačku karijeru?

- Bio je to sigurno minus! Ipak, mogao sam sebi da dozvolim da rizikujem, jer sa emisijom nisam "upao" špicu svoje karijere. Ne kažem da je moje vreme prošlo i da mi je karijera na zalasku! To nije istina, ali vrhunac sam maksimalno iskoristio kada je trebalo. Nema potrebe da strahujem da ću se izgubiti sa estradne scene tek tako, jer sam ostavio dubok trag u muzici.  Još ima mnogo ljudi koji vole mene i moje pesme. Dolaze novi pevači, nastaju novi hitovi, ali mene i dalje publika srdačno dočekuje. Ne kažu bilo kom pevaču: "Gde si care? Kako je kralju? Šta ima, legendo?" Ja to i danas doživljavam, a to nije mala stvar.

Pratiš li TV- program? Koja je tvoja omiljena stanica?

- Pravo da ti kažem, kada sam slobodan, najradije gledam program TV BK. Oni mi najbolje "pašu"- sve je brzo, kratko, jasno, veoma zanimljivo, drži pažnju. Gledam i TV Pink, TV Palmu, filmove, pojedine muzičke emsije, ako me zanimaju pesme koje su nedavno snimile moje kolege.

Foto: D. Mišić

 

S vremena na vreme pojavljuješ se kao kompozitor. Te pesme postigle su lep uspeh, a poslednjih dana Vesna Zmijanac hvali pesmu koju si napisao, a ona snimila - "Prokleta sam, jer sam žena". Kako je došlo do vaše saradnje?

- Na prošloj kaseti mala Kaća napisala mi je super tekstove za pesme "Potražiću sobu s pogledom na te" i "Dunav". Nastavio sam od nje da uzimam tekstove i da komnponujem muziku na njih. Tako je nastala "Prokleta sam, jer sam žena". Na Vesninoj kaseti imam još jednu pesmu, za koju će se tek čuti. Vesni sam u startu rekao da će "Prokleta..." biti hit. Već je pesma "upalila", vremenom će postati još veći hit.

Da se ostale koleginice ne naljute što im nisi ponudio svoje pesme?

Prvo sam ovu pesmu ponudio Breni, ali ona je odbila. Onda sam dao Vesni, koja je prihvatila, da bi mi Saša Popović potom javio i tražio da dam Breni. E, nema lave, sad je kasno, otišlo, uzela druga. Doduše, jednu pesmu sam davao i Ceci, ali je njoj upravo tada izašla kaseta, pa je bilo rano da "štekuje" nove pesme.

Foto: Arhiv Novosti

 

Da li si skup?

- Nisam - soma maraka!

Honorar deliš sa tekstopiscem Kaćom?

- Ma, njoj dajem lovu, šta će meni, ja imam dovoljno?! Želeo sam Kaći da pomognem i uspeo sam. Mnogi sada znaju za nju i njen talenat. Još će se za nju čuti! Samo da se ne promangupira. Znaš kako je sa klincima kada im uđe voda u uši, pa polude. Osete popularnost, lovu, dignu nos, misle da mogu sve sami, što nije tačno. Eto, kada sam ja odlučio da mogu bez Fute i Marine - posle deset godina!

Da li ćeš na novom albumu imati neku obradu? Kakvo iznenađenje spremaš?

- Imam u planu neke ideje, ali niko još na estradi to nije pokušao. Ne znam kako da u studiju prikažem i izvučem da sve bude "cakum-pakum" kako sam zamislio. U planu mi je saradnja sa DŽansever, slepom pevačicom iz Skoplja. Peva "boli glava". Nedavno su je čuli u zemunskom "Pinkiju" i neke tvoje kolege su zasuzile kada je ona "pustila" glas.

Foto: Fotodokumntacija Borbe

Putuješ li ti po inostranstvu?

- Radim, ima posla. Pevao sam u Nemačkoj, Švajcarskoj, trebalo bi da putujem u Kanadu, gde sam bio pre osam meseci, zovu me u Ameriku i Australiju, a tamo nisam pevao šest - sedam godina.

Smišljaš li cake za spotove?

- Prvo da odaberem sve pesme, snimim ih u studiju, pa tek onda na red dolaze spotovi. Imaću nekoliko pesama koje sam komponovao, ovih dana pregovaram sa Brajom, trebalo bi od njega da uzmem dve - tri pesme... Videćemo!

Kako je porodica Ramadanovski- supruga Nada, ćerke Ana i Marija?

- Svi su dobro, deca rastu. Muzikalne su jer, krv nije voda. I ovo malo dete već cupka kada čuje muziku. Ana se smirila kada je pošla u školu, nije više vragolasta kao ranije.

Foto: Arhiv Novosti

 

Koliko te pogađaju politička previranja?

- Pratim sve što se dešava jer me zanima da li će doći do promena, hoće li moći normalno da se živi...

Ne možeš se požaliti da ti je proteklih godina bilo loše?

Ja se ne žalim! Ali, ja pevam ovom narodu. Kad je on nesrećan, kada nema - sve je uzalud! Mi živimo od naroda!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 14. aprila 1997.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".