"Retrogradni Merkur" jedna je od najpoznatijih sintagmi u astrologiji i za nju je čuo čak i onaj ko ne veruje u uticaj planeta na naše svakodnevne živote.

Najnoviji retrogradni ples Merkura odvija se od 1. do 25. aprila i najpre je u znaku Ovna, nakon čega će preći u polje Bika. Očekuje se da će najviše uticati na pet horoskopskih znakova, ali bi svi znakovi Zodijaka trebalo da budu na oprezu.

Da biste se zaštitili od dejstva retrogradnog Merkura, valjalo bi da vodite računa o sledećem.

Foto: Profimedia

 

 

Ne vodite najvažnije razgovore

Komunikacioni problemi glavno su obeležje retrogradnog Merkura, a one mogu da imaju ogroman uticaj na vaš svakodnevni život, karijeru, porodicu, ljubavne odnose... Očekujte mnogo "Nisam tako mislio" razgovora jer je ovo vreme konfuzije, pogrešnog tumačenja, nesporazuma i pojačanih emocija.

Sve što možete – odložite!

Nemojte donositi trajne odluke u vezi s privremenim situacijama

Kada je Merkur retrogradan, stres i konfuzija mogu vas podstaći da donesete prilično ishitrene odluke.

Iako nema ničeg lošeg u povremenoj impulsivnosti, ako verujete u astrologiju, retrogradni Merkur zaista nije vreme za to!

Savetuje se da se izbegne bilo kakvo obavezanje iz kog kasnije ne možete da se povučete lako, što podrazumeva potpisivanje ugovora, preseljenje u drugi grad, veliku finansijsku investiciju, ulazak u ozbiljnu vezu...

Međutim, ako vaša odluka proizilazi iz nečega što je počelo ranije, odnosno pre retrogradnosti Merkura, i ako ste sigurni da ste sve uzeli u obzir, imate manje razloga da strepite i oklevate.

Nemojte procenjivati

Pošto je Merkur planeta logike, tokom retrogradnog perioda stvari mogu da vam deluju manje jasne nego što zaista jesu. Posledica može biti pogrešna procena trenutne stvarnosti.

Ako odlučujete o nečemu što ne razumete sasvim, možete da zatvorite druge opcije i puteve, druge ideje, pa umesto čvrstih procena, ostanite otvoreni za nove činjenice. Budite fleksiblni tokom retrogradnog Merkura.

Foto: Profimedia

 

 

Ne oslanjajte se previše na tehnologiju

Kao i sve što se tiče komunikacije, tehnologija može da "štuca" tokom retrogradnog Merkura.

Zato obavezno sve svoje obaveze zapišite i na papir umesto da se uzdate samo u aplikacije, sve brojeve telefona i važne adrese sačuvajte u rokovniku umesto da računate da ćete, kad vam zatrebaju, naći onu jednu poruku itd.

Ne zaboravite "senku retrogadnog Merkura", periode pre i posle

Kada retrogradni Merkur tehnički još nije počeo, njegov efekat može da se oseti, baš kao i uvreme nakon što se vratio direktnom hodu. Drugim rečima, u periodu pre i posle, retrogradni Merkur može da istakne teme koje su bile problemi u njegovom jeku. I kada retrogradnost prođe, možete osetiti da nije sve kako treba, a ovo obično traje nekoliko nedelja, pa se ne opuštajte.

(Glossy)

BONUS VIDEO: