Kada se radi o spremanju hrane, jedan način koji nutricionisti posebno ne vole definitivno je prženje.

Međutim, kako je baš ovaj način najčešće i veoma ukusan, skoro da je nemoguće u potpunosti ga izbaciti iz ishrane.

Ipak, smatra se da i ovde postoji zdravija verzija pripreme, koja podrazumeva pravi odabir masnoća na kojoj će se pržiti ta hrana.

Foto: Profimedia

 

 

Iako je uvaženo mišljenje da maslinovo ulje ne treba koristiti u ove svrhe, nutricionistkinja Ivana Mišić razbija ovu predrasudu:

– Prženje je jedan od čestih načina pripreme hrane ali se njime menja nutritivni sastav namirnica koja se prže, kao i ulja u kojem se prže – navodi nutricionistkinja i ističe da je važno ne zaboraviti da pržena hrana nije najzdraviji izbor.

Foto: Profimedia

 

 

– Prilikom prženja, hrana se zagreva do temeprature 180 stepeni, zahvaljujući specifičnom sastavu masnih kiselina, maslinovo ulje ima tačku dimljenja na 210 stepeni, znantno iznad temperature prženja, što ga čini stabilnijim u odnosu na druga biljna ulja – kaže Ivana i dodaje:

– Neistina je da se maslinovo ulje sme koristiti samo za začinjavanje salata, iako su nutritivna svojstva maslinovog ulja u svom ekstra devičanskom obliku najsnažnija ako se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja arome, boje, fitonutrijenata.

Ipak, ekstra devičansko maslinovo ulje se smatra relativno stabilnim za kuvanje na umerenim temperaturama, zbog svog visokog sadržaja mononezasićenih masti i antioksidanata – zaključuje nutricionistkinja.

(Informer)

BONUS VIDEO: