Radnja serije obrađuje odnose između dve važne porodice za selo Dol - Petrovića i Đorđevića. Istorija sukoba dveju familija seže sve do početka 20. veka, ali živopisno selo Dol vešto krije tajnu čuvanu decenijama.

Ova serija postigla je veliku popularnost na našim prstorima, a prvo pitanje koje se postavlja jeste da li je samo ime preuzeto iz mitologije ili je deo mašte autora.

- "Kalkanski krugovi" su izraz koji postoji samo u fiktivnom Dolu. Ipak, on nije potpuno izmišljen. “Izdvojenici”, odnosno ljudi oboleli od gube, držani su u prostoru koji je bio omeđen živim krečom, prosipanim unaokolo radi sprečavanja širenja bolesti – a te tragove u Dolu zovu zaštitnim, „kalkanskim krugovima“. Ovaj motiv opisan je i u priči Milovana Đilasa “Gubavac”, koja se dešava u Crnoj Gori za vreme austrijske okupacije tokom Prvog svetskog rata i govori o Lazaru, koga vode na mestu gde, kao oboleo od gube, treba da provede ostatak života - rekao je Đorđe Milosavljević, kreator serije "Kalkanski krugovi" za "Noizz".

Foto: RTS printskrin

 

 

U seriji se pominje i Baba Guba, uloga koju tumači Nina Janković, a kako izgleda poznata glumica u novoj sezoni pogledajte OVDE. Ona predstavlja jednu od najvećih misterija ovog filmskog ostvarenja i kako ju je jedan od likova nazvao, rođaka Baba Roge, te je Đorđe objasnio ko je zapravo ona:

- Saša u seriji spominje vezu sa Baba Rogom, ali bih je ja sad malo dopunio. Baba Guba jeste ustvari mlađa sestra Čume, odnosno Baba Kuge. Čuma je personifikacija demona kuge, koja u liku starice duge kose dolazi nepozvana u kuću, te poslovično jede malu decu… inače voli da se na tavanu kupa u drvenom koritu i češlja. Ukućani mogu da se od nje odbrane samo tako što će je umesto Čuma zvati Kuma, praviti se da ne primećuju njenu gadnu narav, uslužiti je za stolom i čekati da ode. U odnosu na Čumu, Baba Guba je jedan izuzetno pristojan demon.

Ono što je u seriji zastupljeno i ima svoj zasebni deo priče, ali ne samo i u seriji već i svuda oko nas u realnom životu, jeste narodna medicina i verovanja da ćemo travkama, čajevima i blatom sve izlečiti.

- Najzanimljivije priče o biljkama i mitologiji svakako možete da nađete kod Veselina Čajkanovića. On piše i o kruški, kao drvetu na čijim granama žive veštice i o orahu čiji plodovi treba da nahrane mrtve… što ne bi trebalo da čudi, pošto su još pitagorejci zaključili da jezgro oraha neobično liči na ljudski mozak. Takođe, Čajkanović piše i da koprivom možete da se branite od različitih demona i da je zbog toga dobro stavljati je pod jastuk trudnice. Zato očekujem da u Dolu Bora redovno stavlja koprive ispod jastuka ćerke Milanke, ističe Đorđe.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".