Радња серије обрађује односе између две важне породице за село Дол - Петровића и Ђорђевића. Историја сукоба двеју фамилија сеже све до почетка 20. века, али живописно село Дол вешто крије тајну чувану деценијама.

Ова серија постигла је велику популарност на нашим прсторима, а прво питање које се поставља јесте да ли је само име преузето из митологије или је део маште аутора.

- "Калкански кругови" су израз који постоји само у фиктивном Долу. Ипак, он није потпуно измишљен. “Издвојеници”, односно људи оболели од губе, држани су у простору који је био омеђен живим кречом, просипаним унаоколо ради спречавања ширења болести – а те трагове у Долу зову заштитним, „калканским круговима“. Овај мотив описан је и у причи Милована Ђиласа “Губавац”, која се дешава у Црној Гори за време аустријске окупације током Првог светског рата и говори о Лазару, кога воде на месту где, као оболео од губе, треба да проведе остатак живота - рекао је Ђорђе Милосављевић, креатор серије "Калкански кругови" за "Ноизз".

Фото: РТС принтскрин

 

 

У серији се помиње и Баба Губа, улога коју тумачи Нина Јанковић, а како изгледа позната глумица у новој сезони погледајте ОВДЕ. Она представља једну од највећих мистерија овог филмског остварења и како ју је један од ликова назвао, рођака Баба Роге, те је Ђорђе објаснио ко је заправо она:

- Саша у серији спомиње везу са Баба Рогом, али бих је ја сад мало допунио. Баба Губа јесте уствари млађа сестра Чуме, односно Баба Куге. Чума је персонификација демона куге, која у лику старице дуге косе долази непозвана у кућу, те пословично једе малу децу… иначе воли да се на тавану купа у дрвеном кориту и чешља. Укућани могу да се од ње одбране само тако што ће је уместо Чума звати Кума, правити се да не примећују њену гадну нарав, услужити је за столом и чекати да оде. У односу на Чуму, Баба Губа је један изузетно пристојан демон.

Оно што је у серији заступљено и има свој засебни део приче, али не само и у серији већ и свуда око нас у реалном животу, јесте народна медицина и веровања да ћемо травкама, чајевима и блатом све излечити.

- Најзанимљивије приче о биљкама и митологији свакако можете да нађете код Веселина Чајкановића. Он пише и о крушки, као дрвету на чијим гранама живе вештице и о ораху чији плодови треба да нахране мртве… што не би требало да чуди, пошто су још питагорејци закључили да језгро ораха необично личи на људски мозак. Такође, Чајкановић пише и да копривом можете да се браните од различитих демона и да је због тога добро стављати је под јастук труднице. Зато очекујем да у Долу Бора редовно ставља коприве испод јастука ћерке Миланке, истиче Ђорђе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".