Sin Pabla Pikasa i francuske slikarke Fransoaz Žilo, koja je takođe preminula ove godine u 101. godini, upravljao je izuzetno vrednom zaostavštinom svog oca od 1989. godine.

Klod je bio fotograf i filmski reditelj, a upravljanje očevom zaostavštinom predao je svojoj mlađoj sestri Palomi u julu ove godine.

Advokat Žan-Žak Nojer u saopštenju kojim je obavestio javnost o odlasku Kloda Ruiza Pikasa, nije naveo uzrok njegove smrti.

Klod je skoro godinu dana radio kao asistent čuvenom fotografu Ričardu Avedonu, a radio je i kao fotoreporter za Tajm lajf (Time Life), Vog i američki magazin Saturday Review. Godine 2011. dobio je najviše francusko priznanje, orden Legije časti, za svoj umetnički rad i kao sudski imenovan administrator imanja svog oca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gagosian (@gagosian)

 

Pablo Pikaso imao je četvoro dece. Klod i Paloma su bili njegova deca sa francuskom umetnicom Fransoaz Žilo, koja je umrla u junu u 101. godini. NJegov stariji sin, Pol, iz braka sa baletskom igračicom Olgom Hohlovom, umro je 1975. godine. Maja, njegova ćerka sa francuskim modelom Mari-Terez Valter, umrla je 2022.

Pikaso je prekinuo kontakt sa Klodom i Palomom nakon što je Fransoaz, koja je bila prva žena koja ga je napustila, napisala memoare o njihovom zajedničkom životu.

Pokušao je da spreči objavljivanje njene knjige iz 1964. godine pod naslovom Život sa Pikasom.

Godine 1970, 22-godišnji Klod podneo je tužbu pred sudom u Francuskoj da bude priznat kao zakoniti sin, a samim tim i naslednik svog oca.

 

 

Sud je presudio u njegovu i Palominu korist i brat i sestra su postali Pikasovi naslednici 1973 – godinu dana nakon njegove smrti.

Pikasova zaostavština (The Picasso estate) jedna je od najbogatijih u svetu umetnosti.

Kada je Pikaso umro u 92. godini 1973. godine, za sobom je ostavio više od 45.000 dela, među njima 1.885 slika, 1.228 skulptura, 7.089 crteža, 30.000 grafika, 150 skica i 3.222 keramička dela. Takođe je ostavio milione u gotovini. Sveukupno nasledstvo Pabla Pikasa tada je procenjeno na 650 miliona funti.

„Morali bismo da iznajmimo Empajer stejt bilding da bismo smestili sve radove“, rekao je Klod kada je popis završen.

Kako Pablo Pikaso nije ostavio testament, podela njegovog nasledstva trajala je šest godina i dovela do burnih neslaganja u porodici.

Na kraju je dogovoreno da će Pikasovi radovi biti podeljeni između Kloda, Palome, Maje i dvoje njegovih unuka, Marine i Bernarda Ruiz-Pikasa.

Spisateljica Debora Trastman je u to vreme primetila da Pikasova mreža naslednika „liči na jednu od (njegovih) kubističkih konstrukcija – žene, ljubavnice, zakonita i vanbračna deca (najmlađe dete rođeno je 28 godina posle najstarijeg) i unuci – svi nanizani na osovinu poput kičmenog stuba figure sa nejednakim delovima“.

Upravljanje Pikasovom zaostavštinom, Klod je preuzeo 1989. godine. To je uključivalo rešavanje pitanja autorskih prava, reprodukcije i korišćenje imena, kao i konstantnu pravnu borbu protiv falsifikata i zloupotreba Pikasovog lika, dela i imena.

 

 

Predstavljajući jednog od najviše kopiranih i piratizovanih umetnika na svetu, Pikasovo imanje proizvodilo je sve više zvaničnih reprodukcija, kako bi sprečilo druge da imaju finansijske koristi od apetita javnosti za Pikasa.

„Nikada nisam očekivao niti želeo da imam bilo kakvu ulogu poput ove, niti da imam bilo kakav uticaj na nasleđe svog oca“, rekao je Klod Pikasovom biografu DŽonu Ričardsonu. 

Iza Kloda je ostala supruga Silvi Votije i njihovo dvoje dece.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE: Mira Stupica bila je glumica sa velikim G, napustila nas je pre sedam godina

(RTS/GUARDIAN)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".