Dok za neke videti bananu zalepljenu lepljivom trakom za zid znači biti nadomak senzacionalnog trenutka u novijoj umetnosti, za druge je to lako dostupna užina.

U četvrtak je student umetnosti s Nacionalnog univerziteta u Seulu otkrio u koju kategoriju spada, kada je uklonio voće, inače kultno delo italijanskog umetnika Maurizia Cattelana, sa zida u Muzeju umetnosti Leeum u Seulu, u Južnoj Koreji. Zatim ga je pojeo.

Foto:Profimedia

 

- Učenik je muzeju rekao da je pojeo bananu jer je bio gladan - rekao je glasnogovornik muzeja za CNN u telefonskom razgovoru.

Delo pod nazivom 'Comedian', postalo je jedan od najviralnijih trenutaka u svetu umetnosti kada je prodano za 120.000 dolara na Art Basel Miami Beachu u decembru 2019. godine. Dva druga izdanja dela takođe su prodana na sajmu.

Bananu redovno menjaju

Nakon što pojeo voće, učenik je zalepio koru natrag na zid. Muzej je koru kasnije zamenio svežom bananom.

- Dogodilo se iznenada, pa nisu preuzete nikakve posebne radnje. Umetnik  je obavešten o incidentu, ali nije imao nikakvu reakciju na to - dodao je glasnogovornik muzeja.

Delo je dio Cattelanove samostalne izložbe WE koja je trenutno izložena u muzeju u Seulu, sve do 16. avgusta. Sama banana redovito se menja, svaka dva do tri dana, te nije na prodaju.

Cattelan je poznat po satiričnim delima koja izazivaju popularnu kulturu, često izazivajući rasprave oko konceptualne umetnosti.

Prvo izdanje 'Comediana' isto pojeli

Ovo ipak nije bio prvi put daj e neko pomislio da je umetničko delo zapravo odlična užina.

Naime, nakon što je prvo izdanje 'Comediana' prodato 2019., umetnik David Datuna je zgrabio je bananu izloženu u galeriji Perrotin u Art Baselu u Majamiju i progutao je dok su zaprepašćeni promatrači gledali. Datuna je uživao u štosu, objavivši na Instagramu u to vreme da 'stvarno voli ovu instalaciju te da je vrlo je ukusna'.  Kasnije je branio taj čin nazvavši ga umetničkim performansom, a ne vandalskim činom.

Pre rasprodaje umetnosti, iz galerije Perrotin su rekli da su banane 'simbol globalne trgovine, dvosmislenosti, kao i klasično sredstvo za humor'.

Bitka za autorska prava

Umetničko delo upleteno je i u bitku za autorska prava.

Godine 2022. Joe Morford, umetnik iz Glendalea u Kaliforniji, tvrdio je da je Cattelan plagirao njegovo umetničko delo iz 2000. pod nazivom 'Banana i narandža', na kojem se vide plodovi zalepljeni ljepljivom trakom na oslikane zelene pozadine na zidu.

Prema sudskim dokumentima, Morford, koji se zastupa sam, registrovao je umetničko delo pri Uredu za autorska prava SAD-a i objavio delo na svojoj web stranici, Facebook i YouTube nalozima mnogo pre nego što je Cattelan stvorio delo 'Comedian'.
Cattelanovi advokati tvrde da  Morford 'nema valjana autorska prava' na elemente umetničkog dela, odnosno bananu i ljepljivu traku zalepljenu uza zid.

Foto:Profimedia

 

Vrednost jednog od Cattelanovih viralnih umetničkih dela, WC šolja od 18-karatnog zlata pod imenom 'America', procenjena je na oko šest miliona dolara. Prvi put je postavljena u Guggenheimu u New Yorku 2016. i bila je otvoren za korištenje posetioca. U 2019. godini ukradena je iz rodne kuće Winstona Churchilla u palati Bleinheim u Engleskoj gde je bila izložena. Nikada je nisu pronašli.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".