Син Пабла Пикаса и француске сликарке Франсоаз Жило, која је такође преминула ове године у 101. години, управљао је изузетно вредном заоставштином свог оца од 1989. године.

Клод је био фотограф и филмски редитељ, а управљање очевом заоставштином предао је својој млађој сестри Паломи у јулу ове године.

Адвокат Жан-Жак Нојер у саопштењу којим је обавестио јавност о одласку Клода Руиза Пикаса, није навео узрок његове смрти.

Клод је скоро годину дана радио као асистент чувеном фотографу Ричарду Аведону, а радио је и као фоторепортер за Тајм лајф (Time Life), Вог и амерички магазин Saturday Review. Године 2011. добио је највише француско признање, орден Легије части, за свој уметнички рад и као судски именован администратор имања свог оца.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gagosian (@gagosian)

 

Пабло Пикасо имао је четворо деце. Клод и Палома су били његова деца са француском уметницом Франсоаз Жило, која је умрла у јуну у 101. години. Његов старији син, Пол, из брака са балетском играчицом Олгом Хохловом, умро је 1975. године. Маја, његова ћерка са француским моделом Мари-Терез Валтер, умрла је 2022.

Пикасо је прекинуо контакт са Клодом и Паломом након што је Франсоаз, која је била прва жена која га је напустила, написала мемоаре о њиховом заједничком животу.

Покушао је да спречи објављивање њене књиге из 1964. године под насловом Живот са Пикасом.

Године 1970, 22-годишњи Клод поднео је тужбу пред судом у Француској да буде признат као законити син, а самим тим и наследник свог оца.

 

 

Суд је пресудио у његову и Паломину корист и брат и сестра су постали Пикасови наследници 1973 – годину дана након његове смрти.

Пикасова заоставштина (The Picasso estate) једна је од најбогатијих у свету уметности.

Када је Пикасо умро у 92. години 1973. године, за собом је оставио више од 45.000 дела, међу њима 1.885 слика, 1.228 скулптура, 7.089 цртежа, 30.000 графика, 150 скица и 3.222 керамичка дела. Такође је оставио милионе у готовини. Свеукупно наследство Пабла Пикаса тада је процењено на 650 милиона фунти.

„Морали бисмо да изнајмимо Емпајер стејт билдинг да бисмо сместили све радове“, рекао је Клод када је попис завршен.

Како Пабло Пикасо није оставио тестамент, подела његовог наследства трајала је шест година и довела до бурних неслагања у породици.

На крају је договорено да ће Пикасови радови бити подељени између Клода, Паломе, Маје и двоје његових унука, Марине и Бернарда Руиз-Пикаса.

Списатељица Дебора Трастман је у то време приметила да Пикасова мрежа наследника „личи на једну од (његових) кубистичких конструкција – жене, љубавнице, законита и ванбрачна деца (најмлађе дете рођено је 28 година после најстаријег) и унуци – сви нанизани на осовину попут кичменог стуба фигуре са неједнаким деловима“.

Управљање Пикасовом заоставштином, Клод је преузео 1989. године. То је укључивало решавање питања ауторских права, репродукције и коришћење имена, као и константну правну борбу против фалсификата и злоупотреба Пикасовог лика, дела и имена.

 

 

Представљајући једног од највише копираних и пиратизованих уметника на свету, Пикасово имање производило је све више званичних репродукција, како би спречило друге да имају финансијске користи од апетита јавности за Пикаса.

„Никада нисам очекивао нити желео да имам било какву улогу попут ове, нити да имам било какав утицај на наслеђе свог оца“, рекао је Клод Пикасовом биографу Џону Ричардсону. 

Иза Клода је остала супруга Силви Вотије и њихово двоје деце.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ: Мира Ступица била је глумица са великим Г, напустила нас је пре седам година

(РТС/GUARDIAN)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".