Zeleno pivo je niskoalkoholno piće dobijeno prvom fermentacijom sladovine, u koje se potom dodaju tajni sastojci. Zanimljiva činjenica je da malo ljudi zapravo zna pravi sastav ovog napitka.


Dan svetog Patrika je irski praznik, čija se popularnost proširila širom sveta, dok je jedan od ključnih napitaka tokom ovog praznika čuveno zeleno pivo.

Foto:Profimedia

 

Irski nacionalni praznik slavi se 17. marta, njegova tradicija stara je više od 1000 godina i važi za najveseliji verski praznik.

Pored Irske, u Češkoj se uoči Uskrsa na „Zeleni četvrtak“ priprema zeleno pivo.

Veruje se da se u Češkoj spravlja najukusnije i najkvalitetnije pivo. Ova država bogata je drevnim tradicijama i receptima za varenje. Ovde se održavaju poznati festivali piva i prave se jedinstvena piva.

Foto:Profimedia

 

Međutim, tajni sastojak nije sprečio ljude širom sveta da pronađu alternativu i naprave svoje zeleno pivo.

Za primer možemo uzeti Kineze, oni prave pivo od bambusa posebne klase, koji se uzgajaju u dolini reke Jangce. Zarad piva listovi biljke sakupljaju se u ranu jesen, nakod čega se pažljivo sortiraju i suše. Iz listova bambusa priprema se ekstrakt koji se potom dodaje u piće.

U čast ovom prazniku, mnogi lokali su uveli tradicije koje nisu tipične za njihovu kulturu. Za primer možemo uzeti kultni novosadski pabove, koji su otvorni dugi niz godina po ugledu na irske pabove kod kojih je oduvek akcenat na dobroj muzici, pivu i utakmicama, od početka otvaranja pa sve do danas lokali čuvaju tradiciju služenja zelenog piva.

Domaćini tvrde da su ljubitelji zelenog piva među urbanijom publikom u našem gradu i da mu se svi rado vraćaju. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".