Зелено пиво је нискоалкохолно пиће добијено првом ферментацијом сладовине, у које се потом додају тајни састојци. Занимљива чињеница је да мало људи заправо зна прави састав овог напитка.


Дан светог Патрика је ирски празник, чија се популарност проширила широм света, док је један од кључних напитака током овог празника чувено зелено пиво.

Фото:Профимедиа

 

Ирски национални празник слави се 17. марта, његова традиција стара је више од 1000 година и важи за највеселији верски празник.

Поред Ирске, у Чешкој се уочи Ускрса на „Зелени четвртак“ припрема зелено пиво.

Верује се да се у Чешкој справља најукусније и најквалитетније пиво. Ова држава богата је древним традицијама и рецептима за варење. Овде се одржавају познати фестивали пива и праве се јединствена пива.

Фото:Профимедиа

 

Међутим, тајни састојак није спречио људе широм света да пронађу алтернативу и направе своје зелено пиво.

За пример можемо узети Kинезе, они праве пиво од бамбуса посебне класе, који се узгајају у долини реке Јангце. Зарад пива листови биљке сакупљају се у рану јесен, накод чега се пажљиво сортирају и суше. Из листова бамбуса припрема се екстракт који се потом додаје у пиће.

У част овом празнику, многи локали су увели традиције које нису типичне за њихову културу. За пример можемо узети култни новосадски пабове, који су отворни дуги низ година по угледу на ирске пабове код којих је одувек акценат на доброј музици, пиву и утакмицама, од почетка отварања па све до данас локали чувају традицију служења зеленог пива.

Домаћини тврде да су љубитељи зеленог пива међу урбанијом публиком у нашем граду и да му се сви радо враћају. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".