Gavrilo Princip ostao je zapamćen kao pokretač Prvog svetskog rata i jednog od najvećih stradanja srpskog naroda u istoriji.

Kao član Mlade Bosne, koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine, u svojoj 19. godini života Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan u Sarajevu 1914. godine, što je bio povod da Austrougarska napadne Srbiju

Gavrilo i saučesnici u atentatu osuđeni su na tešku zatvosrsku kaznu od dvanaest godina. U češkom zatvoru Terzin, gde je služio kaznu, Princip je okončao svoj život od posledica tuberkuloze, koju je dobio od loših zatvorskih uslova.

– Gavrilo verovatno nije mogao da pretpostavi da će Austrougarska započeti rat. On je samo verovao u svoje ideale. Bio je osećajan. Sklon umetnosti. Pisao je poeziju. Doduše, malo toga je sačuvano. Stvari koje su zaplenjene nakon atentata mahom se sada nalaze u muzejima, no, među njima nema njegovih pesama – rekao je jednom prilikom za Kurir Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole.

Nakon atantata na austrougarskog prestolonaslednika i njegovu ženu cela porodica Gavrila, njegovi roditelji Marija i Petar i braća Jovo i Nikola, bili su na udaru austrougarske policije.

Ipak, nakon Velikog rata, situacija se promenila, a Gavrilov mlađi brat Nikola je čak dobio austrougarsku stipendiju.

Međutim, ustaše su ga ubile već početkom Drugog svetskog rata, upravo zato što je Gavrilov brat.

– Cela porodica je nakon toga iz Sarajeva prešla u Srbiju. Gavrilo nije jedini član porodice koji je ostavio traga u istoriji. Sin starijeg brata Jova, Slobodan Princip Seljo, narodni heroj, pokrenuo je ustanak u zapadnoj Bosni – kaže Branislav za Kurir.

 

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".