U Petrinji su živeli Radanovići koji dobijaju štene 1991. godine i deca ovu kerušu nazivaju Dena. Živeli su skladno, pas je postao član porodice, a rat se širio prostorima bivše Jugoslavije.

Kao i mnoge srpske porodice, Radanoviće je zadesila tužna sudbina srpskih porodica sa prostora današnje hrvatske, tadašnje Republike Srpske Krajine. Spakovali su se i krenuli put Srbije kako bi spasili svoje glave. Za kerušu Denu nije bilo mesta u konvoju.

Oluja je kuću srušila, a Radanovići su se našli u izbegličkom centru u Rumi, pokušavajući da organizuju kakav-takav normalan život posle neopisive tragedije koja im je uništila ognjište.

 

 

Sastavljali su dugo kraj sa krajem, a tuga za Denom je bila prevelika. Bili su ubeđeni da su je videli poslednji put tog avgusta 1995. godine kada su napustili rodnu Petrinju. Ipak Dena je imala drugačije planove.

Lutala je 139 dana i 500 kilometara od Petrinje do Rume kkao bi našla svoje vlasnike koji su u Egzodusu bežali od neprijateljskog noža. Prošla je kroz Bijeljinu, Brčko, Bogatić, Sremsku Mitrovicu. Prepreke poput Une, Sane, Vrbasa, Drine i Save su bile male u poređenju sa njenom željom da pronađe svoje vlasnike.

Decembra 1995. godine u sobu je utrčao Goran i uzbuđen uzvikivao da je došla Dena. U prvom trenutku nisu mogli da je prepoznaju, mršavija znatno nego kada su je poslednji put videli, krvavih šapa i bez noktiju, Dena se našla u Rumi.

 

 

Novi život je donela na svet upravo u Rumi, oštenila se i petoro kučića je poklonjeno Rumljanima, a ona se sa svojim Radanovićima uputila na novi put. Odletela je sa vlasnicima u Kanadu, a nažalost je uginula, ali Radanovići čuvaju drage uspomene na Denu, kao i njen pepeo u svom domu.

BONUS GALERIJA:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".