Kod nekadašnjeg Doma JNA zaustavili su ga maskirani teroristi. Prvo su ga legitimisali, a potom ga i ugurali u zadnji deo kola njegovom ladom odvezli u nepoznatom pravcu.

Nemački novinar koji je bio sa vojnicima zabeležio je kamerom otmicu oca Haritona, čije je obezglavljeno telo pronađeno posle nešto više od godinu dana, 08. avgusta 2000. godine na neobeleženom groblju u albanskom selu Tusus kod Prizrena.

U izveštaju veštaka koji su obavili obdukciju navedeno je da je glava monaha odsečena oštrim predmetom, a kako je jedna muslimanka iz Prizrena ispičala anonimno monasima, teriristi su glavom oca Haritona igrali fudbal i potom je bacili u jedan bunar u Prizrenu.

O svirepom ubistvu ovog monaha rodom iz sela Seoce u kuršumlijskoj opštini čak su i veštaci zanemeli jer je obdukcija pokazala da mu je polomljena kičma, , nekoliko rebara i kosti leve ruke, telu je nedostajalo nekoliko pršljenova a proboden je i nožem u predelu srca. O ocu Haritonu koji je, kako je patolog konstatovao, preminuo u strašnim mukama, opevane su brojne duhovne pesme koje po rečima vernika imaju isceliteljska dejstva.

Kako su "Novosti" ranije pisale otac bolesnog deteta sa centralnog Kosmeta pevao je pesme o ocu Haritonu posle kojih je dečak ozdravio, a otac koji nije želeo javno da se predstavi, inicirao je izgradnju crkve posvećenu ocu Haritonu čije je svetovno ime Radoslav Lukić u njegovom rodnom selu Seocu u opštini Kuršumlija gde je rođen 1960. godine.

Tu mu je napravljen i spomenik a njegovo telo je sahranjeno u manastiru Crna Reka gde je i zamonašen 1995. godine. Počinioci ovog svirepog zločina ni dan danas nisu otkirveni niti je iko odgovorao.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".