Mlađi sin kralja Petra i kneginje Zorke je svoju mladost proveo van Srbije i dugo je bio u izgnanstvu sa svojom porodicom. Školovao se van svoje države, a vraća se tek posle Majskog prevrata 1903. godine kada njegov otac kralj Petar Karađorđević dolazi na tron.

Postao je prestolonaslednik 1909. godine, a kasnije i regent. Bio je na čelu države u jednom od najtežih perioda srpske istorije. NJegovu porodicu su zadesile brojne tragedije, a čak tri člana porodice su umrla u utorak, jedan od njih je i njegov otac, kralj Petar.

Aleksandar je izbegavao da u utorak ide u druge države i da se bavi državnim poslom.

Foto: Arhiva Novosti

 

Marseljski atentat

U četvrtak 4. oktobra 1934. godine je svita sa kraljem na čelu krenula od Topčidera do Kosovske Mitrovice vozom, odakle su se uputili na Cetinje gde je kralj Aleksandar posetio kuću u kojoj je rođen. Ispraćen iz Zelenike na razaraču Jugoslovenske kraljevske mornarice "Dubrovnik" i isplovio za Marselj.

U utorak je u susret "Dubrovniku" išao francuski eskadron, a u 16 časova je kralj napustio palubu jugoslovenskog razarača i nastavio motornim čamcem do pristaništa gde su ga dočekali Luj Bartu, ministar inostranih poslova i Žozef Žorž, general i član visokog ratnog saveza. Iz Marselja je planirano polaganje venaca, a potom i put vozom za Pariz gde ga je čekao predsednik Francuske.

U pratnji Bartua i Žorža je Aleksandar seo u otvoren automobil. Prvobitno je planirano da vozilo bude zatvoreno i potpuno blindirano, ali je u poslednjem momentu odluku promenio Luj Bartu. Kralj je seo na zadnje sedište sa ministrom inostranih poslova, a general je seo na suvozačevo mesto.

Povorka je stigla oko 16.20 časova ispred palate Berze kada je iz gomile istrčao čovek koji je u ruci držao buket cveća i pištolj iz kog je i usmrtio kralja Aleksandra, ali i smrtno ranio ministra Bartua koji je izdahnuo u bolnici.

Strah od utorka

Aleksandar je celog života izbegavao da utorkom obavlja državne posete zbog tragedija koje su zadesile njegovu porodicu na upravo taj dan. Smrću kralja Petra je samo potvrđeno ovo "nepisano" pravilo.

Nažalost, pravilo je još jednom potvrđeno kada je kralj Aleksandar nastradao upravo na ovaj dan tokom državne posete Francuskoj.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".