U selu Repuševići nadomak Višegrada je 13. marta u ruke OZNE pao i general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihailović. Vest je obišla munjevito svet. Tito je lično javio Staljinu vesti i na istoku je informacija o hapšenju dočekana sa oduševljenem, dok je zapad bio skeptičan i ogorčen.

Tito je vest dobio od Leke Rankovića i tu vest je dočekao u Varšavi.

Poruka ministra unutrašnjih poslova FNRJ Aleksandra Rankovića upućena predsedniku Vlade FNRJ maršalu Josipu Brozu Titu o hapšenju Draže Mihailovića:

Druže Maršale,

pretpostavljeni zadatak u potpunosti je izvršila grupa oficira OZNE. Izdajnik Draža je uhvaćen i već se nalazi u Beogradu. Tom prilikom ubijen je kapetan Vasiljević i još tri Dražina pratioca. Mi nismo imali gubitaka. Bez pred. plana i pomoći K. ne bi mogli otkriti i uhvatiti Dražu jer je savršeno bio zakons., okružen i čuvan od okorele bande.

I dalje držimo sve u najvećoj tajnosti, ma da se nešto zna na terenu gde je izvršena oružana akcija. Jedino se ne zna kakva je sudbina zadesila Dražu tom prilikom. Naša malobrojna grupa oficira morala se brzo izvlačiti i zato su poginuli banditi ostali nezakopani nedaleko od Dražine jazbine.

Poslednji dani Draže Mihailovića

Foto: Arhiva Novosti

 

Josif Malović, partizanski prvoborac i glavni islednik u slučaju "Suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije za vreme rata (1941 - 1945)" je objavio svoja sećanja.

Između ostalog, naveo je i kako je Draža Mihailović provodio vreme čekajući suđenje i presudu. Nalazio se u maloj ćeliji u sedištu OZNE gde nije bilo ničega osim gvozdenog kreveta sa vojničkim ćebetom. Tu je Mihailović provodio vreme u prostoj vojničkoj bluzi i cokulama bez pertli sa sve lisicama na rukama. Bilo mu je dozvoljeno da čita.

- Najviše vremena je provodio uz knjigu. Nije se odvajao od Stendalovog "Parmskog kartuzijanskog manastira". Dočitavao ga je ko zna koliko puta i to na francuskom - svedočio je islednik.

Ovo je bilo poslednje delo koje je Mihailović pročitao pre streljanja. To je roman o izgubljenim iluzijama. Radnja se dešava u Italiji početkom 19. veka i govori o čoveku koji sanja o slavi i ljubavi. San o uspehu na bojnom polju u Napoleonovoj vojsci neće se ostvariti, ali će prepoznati ljubav svog života u devojci, ćerci svog tamničara.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".